bez dogovora o kontroli cene struje

Nemačka priprema podsticaje od 32 milijarde evra

EU

1.9.2023 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka priprema podsticaje od 32 milijarde evra Nemačka priprema podsticaje od 32 milijarde evra
Nemačka vlada priprema paket poreskih mera vredan 32 milijarde evra kako bi podstakla posustalu privredu, a industrija upozorava da moraju u paket uključiti i... Nemačka priprema podsticaje od 32 milijarde evra

Nemačka vlada priprema paket poreskih mera vredan 32 milijarde evra kako bi podstakla posustalu privredu, a industrija upozorava da moraju u paket uključiti i kontrolu cena struje.

Predloženi Zakon o prilikama za rast, usvojen u sredu, pokriva period od naredne do 2028. godine, i predviđa podsticaje kompanijama za zelena ulaganja i za istraživanja i razvoj.

Planiraju kompanijama omogućiti i veći poreski odbitak za rezultate iz drugih finansijskih godina, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Mere su javnosti predstavljene u sredu, na kraju tradicionalne vladine dvodnevne konferencije u dvorcu u Mesebergu, 60 kilometara severno od Berlina.

Nemačke kompanije upozorile su da paket nije dovoljan jer ne uključuje subvencije za električnu energiju.

„Nemačka industrija signalizuje SOS, a savezna vlada i dalje ignoriše krizu“, poručili su iz hemijske industrije kojoj skupa struja posebno teško pada.

Udruženje hemijske industrije VCI smatra da je limitiranje cena struje nužno da bi se zaustavila deindustrijalizacija.

Kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) bio je neodređen u odgovoru, rekavši da vlada još razmatra pitanje osiguravanja snabdevanja jeftinom strujom.

Nemačka ekonomija, najveća u Evropi, stagnirala je u drugom kvartalu, ne pokazujući znakove oporavka od recesije iz zimskog perioda, i učvrstila je poziciju u grupi velikih svetskih ekonomija s najnižim nivoom aktivnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...