Završene nesuglasice koje su trajale mesecima

Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu

EU

5.7.2024 16:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu
Nemačka vlada je postigla dogovor o budžetu za 2025. godinu i stimulativnom paketu, završivši time nesuglasice koje su trajale mesecima preteći da obore koaliciju... Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu

Nemačka vlada je postigla dogovor o budžetu za 2025. godinu i stimulativnom paketu, završivši time nesuglasice koje su trajale mesecima preteći da obore koaliciju kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz).

Šolc, koji je socijaldemokrata, se sa liderima Zelenih i stranke Slobodne demokrate (Free Democrats) dogovorio o budžetu, piše Beta pozivajući se na nemačku novinsku agenciju DPA.

Šolc je na mestu kancelara nasledio konzervativku Angelu Merkel posle parlamentarnih izbora 2021, na kojim je predvodio koaliciju okupljenu oko ideja modernizacije klimatskih rešenja, infrastrukture i istraživanja.

Da bi se to platilo, administracija je zaobišla pravila koja ograničavaju javno zaduživanje, prenamenivši 60 milijardi evra koje su prvobitno bile za ublažavanje posledica pandemije, ali nisu potrošene.

Međutim, Ustavni sud je u novembru 2023. presudio da je takav manevar bio nezakonit i pozvao vladu da potraži način za smanjenje potrošnje kroz subvencije farmi i razvojne pomoći inostranstvu.

Sve ovo pogoršalo je odnose unutar Socijaldemokratske stranke, ali i između Slobodnih demokrata i Zelenih. Zeleni su tražili da parlament ukine mere štednje i dopusti veća zaduživanja da bi se slala pomoć Ukrajini i da bi Nemačka ojačala svoju vojsku.

Nesuglasice su podstakle glasine da je nepopularna vlada pred raspadom, što bi brzo dovelo do novih parlamentarnih izbora, na kojima bi Nemačka mogla da krene stopama drugih evropskih zemalja u kojima je desnica na vlasti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.