Poboljšanje nije na vidiku ni na srednji rok

Nemačka vlada privredni oporavak ne očekuje pre 2024. godine

EUU fokusu

13.9.2023 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka vlada privredni oporavak ne očekuje pre 2024. godine Nemačka vlada privredni oporavak ne očekuje pre 2024. godine
Loši ekonomski indikatori, slab tempo narudžbi i turobno raspoloženje u preduzećima ne nagoveštavaju skori zaokret Nemačke ka značajnijem privrednom rastu, saopštila je vlada. „Najranije... Nemačka vlada privredni oporavak ne očekuje pre 2024. godine

Loši ekonomski indikatori, slab tempo narudžbi i turobno raspoloženje u preduzećima ne nagoveštavaju skori zaokret Nemačke ka značajnijem privrednom rastu, saopštila je vlada.

„Najranije na prelasku iz 2023. u 2024. godinu možemo očekivati primetno poboljšanje stanja“, navodi ministarstvo privrede u kvartalnom izveštaju, a prenosi DPA.

Istovremeno, udruženje nemačke industrije BDI je oborilo sopstvenu ekonomsku prognozu.

„Nemačka privreda je posle recesije u zimskoj polovini godine tapkala u mestu“, saopštio je BDI, prognozirajući pad bruto domaćeg proizvoda od 0,4 odsto u 2023. godini.

Spoljnotrgovinski impulsi rasta su oslabili, a slaba je i domaća privatna potrošnja.

„Raspoloženje u privredi nije samo trenutno loše. Poboljšanje nije na vidiku ni na srednji rok,“ navodi BDI.

Nemačka vlada je proletos za ovu godinu očekivala rast od 0,4 odsto BDP-a i naširoko se očekuje da će u jesenjem izveštaju projekcija biti znatno drugačija.

  • Jj992

    13.9.2023 #1 Author

    Ne ocekuje niko oporavak u skorije vreme….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...