globalna bankarska kriza usporava rast

Neočekivani pad ekonomskog raspoloženja u Nemačkoj u aprilu

EU

18.4.2023 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Neočekivani pad ekonomskog raspoloženja u Nemačkoj u aprilu Neočekivani pad ekonomskog raspoloženja u Nemačkoj u aprilu
Ekonomsko raspoloženje neočekivano je palo u Nemačkoj u aprilu u odnosu na pre mesec dana, nakon procene stanja na tržištu, koje je u utorak... Neočekivani pad ekonomskog raspoloženja u Nemačkoj u aprilu

Ekonomsko raspoloženje neočekivano je palo u Nemačkoj u aprilu u odnosu na pre mesec dana, nakon procene stanja na tržištu, koje je u utorak objavio Institut za ekonomska istraživanja.

Indikator ekonomskog raspoloženja za Nemačku Lajbnicovog centra za evropska ekonomska istraživanja (ZEV) potonuo je drugi mesec zaredom na 4,1 u aprilu, sa 13 u martu.

Čitanje sugeriše da se u narednih šest meseci ne može očekivati značajniji oporavak ekonomske situacije, prenosi Anadolu Agency.

S druge strane, indeks trenutnih uslova u najvećoj evropskoj ekonomiji je u aprilu porastao na minus 32,5 poena, što je rast u odnosu na mesec ranije.

Šef ZEV-a Achim Vambah naglasio je da je ekonomski moral pogođen mogućom globalnom bankarskom krizom pored uporne inflacije i stroge monetarne politike.

„Pozitivno je to što se čini da je opasnost od akutne krize međunarodnog finansijskog tržišta izbegnuta: očekivanja zarada banaka i osiguravajućih kompanija su se poboljšala u odnosu na prethodni mesec i ponovo su jasno na pozitivnoj teritoriji“, rekao je Vambah.

ZEV indikator ekonomskog raspoloženja za evrozonu takođe je pao za 3,6 poena na mesečnom nivou na 6,4 u aprilu.

Procena trenutnog stanja u zoni jedinstvene valute porasla je za 14,4 poena od marta na 30,2 poena.

  • ELLA

    18.4.2023 #1 Author

    Nemačka najjača ekonomija Evrope

    Odgovori

  • MITAR

    20.4.2023 #2 Author

    Nrmacka jeste najaca ekonomija evrope ali definitivno da oseca haos koji se desava u poslednjih godinu i vise dana a ne mogu ni oni jos dugo da odolevajj ovakvom stanju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...