Zasedanje Evropske centralne banke

Očekuje se povećanje kamatnih stopa za 0,25 odsto u evrozoni

BankeEU

27.7.2023 10:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

Očekuje se povećanje kamatnih stopa za 0,25 odsto u evrozoni Očekuje se povećanje kamatnih stopa za 0,25 odsto u evrozoni
Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) na sastanku Upravnog saveta u četvrtak u Frankfurtu doneti odluku o još jednom povećanju kamatnih stopa.... Očekuje se povećanje kamatnih stopa za 0,25 odsto u evrozoni

Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) na sastanku Upravnog saveta u četvrtak u Frankfurtu doneti odluku o još jednom povećanju kamatnih stopa.

Tržišta očekuju povećanje za 0,25 odsto, kao nastavak napora ECB da obuzda inflaciju u evrozoni.

Ako bude doneta očekivana odluka, bilo bi to deveto povećanje kamatnih stopa ECB u poslednjih godinu dana, kada je prekinut dug period rekordno niskih kamatnih stopa. Tokom proteklih 12 meseci glavne kamatne stope ECB porasle su za četiri odsto.

ECB je u julu prošle godine započela sa povećavanjem troškova zaduživanja kako bi se izborila sa rastućim cenama, čime je započeo najagresivniji ciklus povećanja kamata u istoriji banke. Kamatna stopa na depozite porasla je od tada sa negativnih 0,25 odsto na 3,75 odsto.

Iako je prošlog meseca inflacija u evrozoni iznosila 5,5 odsto, što je pad u odnosu na maj kada je bila 6,1 odsto, bazna inflacija, koja isključuje cene energije, hrane, alkohola i duvana, zapravo je porasla na 5,4 odsto u junu, sa 5,3 odsto u maju.

Inflacija „probija svoj put kroz ekonomiju u fazama“, rekla je krajem juna predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde).

Ona je tom prilikom izjavila da je „malo verovatno“ da će ECB moći da kaže da li su stope dostigle vrhunac.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...