Električna vozila činila 47,8 registrovanih automobila

Rast prodaje novih vozila u EU 13,7 odsto u aprilu

AutomobiliEUU fokusu

22.5.2024 18:16 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rast prodaje novih vozila u EU 13,7 odsto u aprilu Rast prodaje novih vozila u EU 13,7 odsto u aprilu
Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji porasla je za 13,7 procenata u aprilu u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći skok... Rast prodaje novih vozila u EU 13,7 odsto u aprilu

Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji porasla je za 13,7 procenata u aprilu u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći skok od prošlog oktobra, saopštilo je u sredu evropsko udruženje automobilske industrije ACEA.

ACEA je navela da je rast zabeležen u glavnim tržištima kao što su Španija, Nemačka, Francuska i Italija, dok su raniji Uskrs i dva dodatna prodajna dana doprineli ovom povećanju, prenosi Reuters, dodajući da je prethodno u martu došlo do pada prodaje.

Vodeći evropski proizvođači automobila računaju na povećanje prodaje tokom godine, uprkos upozorenjima da će tržište biti zategnuto zbog usporavanja rasta prodaje električnih vozila (EV) i sve veće konkurencije iz Kine, dok se potrošači suočavaju sa visokim kamatnim stopama.

Prodaja električnih automobila na baterije u aprilu porasla je za 14,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja hibridnih automobila porasla za 33,1 odsto, pokazuju podaci ACEA. Elektrificirana vozila, bilo potpuno električna, plug-in hibridna ili puni hibridi, činila su 47,8 odsto svih novih registracija putničkih automobila u aprilu, u odnosu na 44,1 odsto u prethodnoj godini.

Registracije automobila kod tri najveća evropska proizvođača automobila Volkswagen, Stellantis i Renault porasle su za 15,5 odsto, 1,7 odsto i 11 odsto u EU, dok je Toyota zabeležila rast broja registracija od 47,3 procenta. Broj novih vozila registrovanih u aprilu u EU, Velikoj Britaniji i Evropskoj asocijaciji slobodne trgovine (EFTA) porastao je za 12 odsto na 1,08 miliona vozila, pokazuju podaci.

Volkswagen, Mercedes-Benz i Stellantis zabeležili su nižu prodaju i prihode u prvom kvartalu, suočeni sa većim troškovima i slabijom potražnjom za novim automobilima zbog visokih kamatnih stopa, dok kompanije intenzivno rade na novim modelima, uključujući jeftina električna vozila.

  • SUNCE

    23.5.2024 #1 Author

    Svaka cast za Evropu.Jos uvek se dobro drzi ako polovina stanovnistva moze da priusti elektricna vozila.

    Odgovori

  • PIKSI

    26.5.2024 #2 Author

    Lep rast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.