Pad uvoza i izvoza u odnosu na prethodni period

U prvom kvartalu trgovinski deficit u EU samo dve milijarde evra

EU

25.5.2023 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U prvom kvartalu trgovinski deficit u EU samo dve milijarde evra U prvom kvartalu trgovinski deficit u EU samo dve milijarde evra
U prvom kvartalu 2023. godine je u EU zabeležen trgovinski deficit od samo dve milijarde evra, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. U trećem kvartalu 2022.... U prvom kvartalu trgovinski deficit u EU samo dve milijarde evra

U prvom kvartalu 2023. godine je u EU zabeležen trgovinski deficit od samo dve milijarde evra, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U trećem kvartalu 2022. godine je prethodno zabeležen mnogo veći trgovinski deficit od 150 milijardi evra, a u poslednjem kvartalu prošle godine se on takoreći prepolovio, na 78 milijardi evra.

U prvom kvartalu 2023. godine je opao kako izvoz iz EU, za 1,4 odsto, tako i uvoz – za 11,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, piše RTV.

Ukupna vrednost izvoza je bila 656 milijarde evra, dok je EU uvezla robu za 658 milijardi.

EU je u prvom kvartalu zabeležila trgovinski suficit u kategoriji hrane, pića i duvanskih proizvoda u iznosu od 16 milijardi evra, kao i u kategoriji hemijskih proizvoda – skoro 55 milijardi evra, i kategoriji mašina i vozila – 47 milijardi evra.

Značajan trgovinski deficit je zabeležen u kategoriji energenata – 114 milijardi evra, kao i u kategoriji sirovina – devet milijardi evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...