Regulator može da naplati do 50.000 evra po lokaciji

Upozorenje nemačkim telekomima da poboljšaju brzinu interneta

EUHi-techInfrastrukturaLifestyle

23.1.2023 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Upozorenje nemačkim telekomima da poboljšaju brzinu interneta Upozorenje nemačkim telekomima da poboljšaju brzinu interneta
Nacionalni regulator može da kazni pružaoce telekomunikacionih usluga u Nemačkoj ako ne uspeju dovoljno da prošire svoje mreže do isteka roka, a preti im... Upozorenje nemačkim telekomima da poboljšaju brzinu interneta

Nacionalni regulator može da kazni pružaoce telekomunikacionih usluga u Nemačkoj ako ne uspeju dovoljno da prošire svoje mreže do isteka roka, a preti im kazna do 50.000 evra po lokaciji bazne stanice, stoji u dokumentu koji je Savezna mrežna agencija uputila svom savetodavnom odboru, a u koji je imala uvid agencija dPa.

Pismo se, kako prenosi SEEbiz, odnosi na lokacije koje je trebalo da budu izgrađene do kraja prošle godine, a na osnovu obaveza preuzetih posle aukcije frekvencija iz 2019. godine.

Tri aktuelna mrežna operatera – Telefónica (O2), Vodafone i Deutsche Telekom – kažu da su ispunili ključne zahteve kada je reč o širenju svojih mreža.

Jedan od tih zahteva je da moraju korisnicima da obezbede da mogu da preuzimaju sadržaj brzinom od 100 megabajta u sekundi u 98 odsto domaćinstava, u svim nemačkim državama.

Nijedan od tri glavna igrača, međutim, nije uspeo da pokrije praznine u pokrivenosti, navodi dPa i skreće pažnju da operatori ukazuju da je brzina preuzimanja „samo nešto sporija“, kao i da negde postavljanje releja nije moguće zbog propisa o prirodnim rezervatima ili nemogućnosti da se pronađe vlasnik zemljišta gde bi trebalo da se postavi prenosni stub, prenosi SEEbiz.

Federalna mrežna agencija trenutno ispituje dokumente koje su telekomi dostavili početkom godine, uključujući i izveštaj novog operatera – 1&1, koji je trebalo da aktivira hiljadu 5G baznih stanica do kraja 2022. ali je do sada postavio samo njih pet.

Regulator trenutno razmatra da li će izreći novčane kazne ili penale, a savetodavni odbor trebalo bi da se sastane sledeće nedelje.

  • GOCA BG

    27.1.2023 #1 Author

    Nece Nemac da dozvoli da ga kazne,oni su disciplinovani sto se posla i rokova tice…

    Odgovori

  • Tina

    11.2.2023 #2 Author

    Sigurno je da ce se to sve ispostovati. Eto na koju zemlju treba da se ugledamo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...