EVROPSKE BERZE NA OSMOMESEČNOM MAKSIMUMU Vest o efikasnosti nove vakcine podigla vrednost akcija

BerzaEUNovacSvetVesti

16.11.2020 17:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

EVROPSKE BERZE NA OSMOMESEČNOM MAKSIMUMU Vest o efikasnosti nove vakcine podigla vrednost akcija EVROPSKE BERZE NA OSMOMESEČNOM MAKSIMUMU Vest o efikasnosti nove vakcine podigla vrednost akcija
Vrednosti evropskih berzanskih indeksa porasle su na najviši nivo za poslednjih osam meseci što se smatra direktnom posledicom preliminarne informacije o visokoj efikasnosti vakcine,... EVROPSKE BERZE NA OSMOMESEČNOM MAKSIMUMU Vest o efikasnosti nove vakcine podigla vrednost akcija

Vrednosti evropskih berzanskih indeksa porasle su na najviši nivo za poslednjih osam meseci što se smatra direktnom posledicom preliminarne informacije o visokoj efikasnosti vakcine, koju je proizvela američka farmaceutska kompanija Moderna, a o tome možete više pročitati u posebnoj vesti. Dodatno ohrabrenje na evropske berze došlo je iz Japana, gde je u trećem kvartalu zabeležen rekordan rast.

Porasle su vrednosti akcija finansijskih grupa, energetskih kompanija, putničkog, ugostiteljskog, turističkog i sektora nekretnina, prenosi Guardian. Akcije multinacionalne holding kompanije IAG, u čijem vlasništvu je British Airways dobile su čak 14 odsto na vrednosti, dok je proizvođač avionskih motora Rolls Royce povećao vrednost akcija za 10 odsto. Lanac hotela InterContinental zabeležio je rast vrednosti akcija za 8,1 procenat.

Akcije španske finansijske grupe BBVA, koja je ugovorila prodaju svog biznisa u Americi, porasle su za 18 odsto, dok su akcije Western Uniona porasle za jedan odsto, prenosi CNBC. Panevropski indeks Stoxx 600 porastao je za 1,46 odsto, britanski FTSE 100 za 1,68, nemački DAX za 1,34, a francuski CAC 40 za 2,28 procenata u ponedeljak tokom prepodneva. Rast su zabeležili i španski IBEX, za 3,03 odsto i švajcarski SMI za 0,74 odsto.

Izvor: The Guardian

Najveći međunarodni sporazum o slobodnoj trgovini RCEP, koji je u nedelju potpisalo 15 azijskih država, analitičari ocenjuju kao „povratak globalizacije“ i sticanje uslova za stabilizaciju tržišta, što bi trebalo da podstakne dalji rast azijskih akcija. Azijski berzanski indeksi porasli su tokom novembra za 9,1 odsto, a zahvaljujući kineskom ekonomskom motoru, očekuje se njihov dalji rast.  Šangaj Composite porastao je u ponedeljak za 1,11 odsto, a hongkongški Hang Seng za 0,75 odsto. Japanski Nikkei 225 porastao je za 2,05 odsto, dok je australijski ASX uvećao vrednost za 1,18 odsto.

Analitičari američke investicione banke Morgan Stanley poručili su investitorima da ne gube nadu u globalni oporavak, uprkos ekspanziji zaraze Covid-19. Stratezi pomenute banke veruju da će uz pomoć vakcine ekonomski oporavak u idućoj godini biti u obliku slova „V“. Oni su predvideli oporavak ekonomskog rasta, poboljšanu kontrolu virusa i smanjenu neizvesnost u 2021, za koju su ocenili da će biti obeležena „povratkom u normalnije uslove“. To bi, prema nihovoj oceni trebalo da podigne vrednost indeksa S&P 500 na 3.900 poena tokom iduće godine, najviše ikada.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...