da li će do 2030. ljudi ponovo hodati po zemljinom satelitu

Evropski astronauti žele na Mesec, ali ne zna se kada kreću na put

Hi-techLifestyleVesti

27.11.2023 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Evropski astronauti žele na Mesec, ali ne zna se kada kreću na put Evropski astronauti žele na Mesec, ali ne zna se kada kreću na put
Nemački astronaut Aleksander Gerst (Alexander Gerst) biće srećan ako se nađe u posadi koja će sledeća da prošeta Mesecom. Mašta da dohvati kamen sa... Evropski astronauti žele na Mesec, ali ne zna se kada kreću na put

Nemački astronaut Aleksander Gerst (Alexander Gerst) biće srećan ako se nađe u posadi koja će sledeća da prošeta Mesecom. Mašta da dohvati kamen sa površine Zemljinog satelita, rekao je u razgovoru za DPA, dodajući da isto važi za sve druge evropske astronaute koji će možda imati priliku da putuju na Mesec.

U Evropi trenutno ima šest aktivnih astronauta sa iskustvom letenja u svemir. Međutim, još se ne zna hoće li neko od njih uskoro posetiti Mesec.

Američke misije „Artemis 2“ i „Artemis 3“ koje se za sada planiraju za kraj naredne i 2025. godine na spisku putnika nemaju sigurno mesto za nekoga iz Evropske svemirske agencije (ESA).

Evropski astronauti su u planu tek za misije „Artemis 4“ i „Artemis 5“, rekao je za DPA generalni direktor ESA Jozef Ašbaher (Josef Aschbacher).

Dakle, ne zna se hoće li među četvoro članova posade, koliko će svaka od dve misije imati, biti po jedan iz Evrope. „To još nije definisano“, rekao je Ašbaher.

Američka svemirska agencija NASA o tome želi da odluči tek posle leta misije „Artemis 2“.

U misiji „Artemis 2“ četiri američka i kanadska astronauta će kružiti oko Meseca u svemirskom brodu „Orion“, za koji ESA šalje Evropski servisni modul (ESM). Astronauti iz SAD će tek sa „Artemisom 3“ ponovo kročiti na Mesec.

Do sada su na Mesec stupali samo astronauti iz Amerike – od 1969. do 1972. bilo ih je 12. Neki eksperti računaju da će nova američka misija biti moguća najranije 2027. godine, a pritom ni konkurencija ne spava – Kina želi da do 2030. pošalje svoje ljude, kao i Indija do 2040. godine.

Jedan od ciljeva država je da na Mesecu za sebe obezbede potencijalno ekonomski relevantna prava, kao što je primera radi pravo na eksploataciju sirovina. Međutim, takvi zahtevi – za vlasništvo nad resursima na Mesecu – još su prilično nejasni, rekao je Ašbaher.

U svakom slučaju, ovde se radi o budućnosti – „i to ne o narednih 10 godina, već 100 ili više“, zaključio je Ašbaher.

  • Jj992

    27.11.2023 #1 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • SUNCE

    28.11.2023 #2 Author

    To američko sletanje na mesec još 1969.je vrlo diskutabilno.Malo je verovatno da to ne bi ponovili u narednih 50 godina a nisu. Kjubrik je vežbao svoje rediteljke sposobnosti.

    Odgovori

  • oblak57

    28.11.2023 #3 Author

    ovo je sve relativno…

    Odgovori

  • SABRINA

    28.11.2023 #4 Author

    Večita „gužva“…ko će pre na Mesec.

    Odgovori

  • AJA

    28.11.2023 #5 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • Inquiete

    29.11.2023 #6 Author

    I ja bih. 🙂

    Odgovori

  • MARIJAMACA

    29.11.2023 #7 Author

    Hahaha svi hoce samo ne znaju kad

    Odgovori

  • Vale

    3.12.2023 #8 Author

    Traze astronaute sa iskustvom 😄

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...