Počeli pregovori sa premijerkom Srbije

Građani nezadovoljni zbog cene oduzetog zemljišta radi izgradnje auto-puteva

SrbijaVesti

9.2.2022 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Građani nezadovoljni zbog cene oduzetog zemljišta radi izgradnje auto-puteva Građani nezadovoljni zbog cene oduzetog zemljišta radi izgradnje auto-puteva
Vlada Srbije ima nedvosmislenu nameru da svi građani, čija je imovina predmet eksproprijacije, budu adekvatno obeštećeni, saopšteno je iz kabineta premijerke Ana Brnabić. Ona... Građani nezadovoljni zbog cene oduzetog zemljišta radi izgradnje auto-puteva

Vlada Srbije ima nedvosmislenu nameru da svi građani, čija je imovina predmet eksproprijacije, budu adekvatno obeštećeni, saopšteno je iz kabineta premijerke Ana Brnabić.

Ona je na sastanku sa nezadovoljnim građanima, vlasnicima imovine koja je oduzeta zbog izgradnje auto-puteva Miloš Veliki i Moravskog koridora, kao i aerodroma „Morava“ u Kraljevu istakla da je otvorena za razgovor i da nije bila upoznata sa detaljima tog problema, prenosi Beta.

„Vlada Srbije ima nedvosmislenu nameru da svi građani, čija je imovina predmet eksproprijacije, budu adekvatno obeštećeni i da nijedan vlasnik imovine ili zemljišta ne bude oštećen“, naglasila je Brnabić.

Oko 300 vlasnika poljoprivredne zemlje, iz desetak čačanskih sela, duž trase auto-puta Preljina-Pojate i Preljina-Požega, kao i zemljišta za proširenje aerodroma „Morava“ u Lađevcima, traže da im zemlja za izgradnju auto-puta bude plaćena po „pravoj, realnoj“ vrednosti i tvrde da im je država ponudila mnogo nižu cenu za tu zemlju što su oni odbili i pokrenuli sudske postupke koji su u toku.

Obe strane su se, kako je navedeno u saopštenju, saglasile da je najvažnije da su uspostavili dijalog i da je „to najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja“.

Premijerka je navela i da vlada stoji čvrsto pri stavu da će u potpunosti poštovati odluke suda koje se odnose na visinu naknade za zemljišta ili objekte koji su predmet eksproprijacije.

„Sa ovim stavom su saglasni i građani koji su prisustvovali sastanku. Vlada Srbije, kao ni grad Čačak, niti bilo koja opština, ni na koji način ne može uticati na odluke suda i tok samih predmeta“, kazala je Brnabić.

Dogovoreno je, kako je navedeno, da se sastanak ponovi u roku od mesec dana, kako bi se video napredak u rešavanju svih spornih pitanja, uz akcenat na poboljšanju komunikacije određenih institucija sa građanima, što se takođe odnosi i na proceduru pripreme i usvajanja prostornog plana za aerodrom „Morava“.

„Vlada Srbije još jednom uverava sve građane da će sva njihova imovina, koja može biti predmet eksproprijacije, biti otkupljena po ceni koja je determinisana u skladu sa postojećim propisima ili po ceni koju je odredio nadležni sud. Srbija će nastaviti i dalje da se infrastrukturno razvija, ali nikada na štetu građana, njihove imovine ili očuvanja životne sredine“, piše u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture, JP Putevi Srbije, Koridora Srbije, Aerodroma Srbije, Poreske uprave, kao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa svojim timom iz gradske uprave.

  • VILENJAK

    9.2.2022 #1 Author

    Pa da… Sud će da odlučuje, onako kako državi odgovara!

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    9.2.2022 #2 Author

    Baš njih briga za gradjane, bitno da su oni pare stavili u svoj džep.

    Odgovori

  • ZVE84

    9.2.2022 #3 Author

    Naravno da su nezadovoljni… To je otimačina….

    Odgovori

  • DANIJELA

    9.2.2022 #4 Author

    Pa nije bas lepo da se stvari resavajnu na takav nacin. Nadamo se nekom srednjem resenju.

    Odgovori

  • SANJA

    10.2.2022 #5 Author

    Protiv drzave se ne moze,tuzna istina da nisu prodali to zemljiste po toj ceni,to isto bi im bilo oduzeto.

    Odgovori

  • Zorica S.

    10.2.2022 #6 Author

    Zasto bi bili zadovoljni venom zemlje,drzava nokada ne plati punu cenu.

    Odgovori

  • Dragana

    10.2.2022 #7 Author

    Ljudima je tesko da se odvoje od zemlje i po korektnoj ceni a ne ispod cene

    Odgovori

  • Dragana

    10.2.2022 #8 Author

    Ljudima je tesko da se odvoje od svoje zemlje i po korektnoj isplati a kamoli ispod

    Odgovori

  • JOVANA

    10.2.2022 #9 Author

    Nego šta, otimanje novca..

    Odgovori

  • Lelica

    10.2.2022 #10 Author

    Sramota,od naroda uzeto a nisu dobili ono sto im sledi.

    Odgovori

  • MARIJANA

    10.2.2022 #11 Author

    Sramota, uzimati, a ne obezbedjivati im nesto zauzvrat..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...