bez uticaja na pijaću vodu

Holandska vlada proglasila nestašicu vode zbog suše

AgrobiznisEUPoslovanjeSvetU fokusuVesti

4.8.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Holandska vlada proglasila nestašicu vode zbog suše Holandska vlada proglasila nestašicu vode zbog suše
Holandska vlada je proglasila nestašicu vode kao posledicu neuobičajeno sušnog leta, a vremenske prognoze govore da neće biti kiše u naredne dve nedelje. Snažni... Holandska vlada proglasila nestašicu vode zbog suše

Holandska vlada je proglasila nestašicu vode kao posledicu neuobičajeno sušnog leta, a vremenske prognoze govore da neće biti kiše u naredne dve nedelje.

Snažni toplotni udari zahvatili su velike delove Evrope i SAD prošlog meseca zbog čega jačaju pozivi da se uloži više napora kako bi se ublažilo globalno otopljenje jer naučnici upozoravaju da će ekstremne vrućine postati češće i smrtonosne.

S obzirom na to da dve trećine holandskog stanovništva živi ispod nivoa mora, suše mogu brzo postati akutni problem u toj zemlji i dovesti do zamuljivanja reka i otežavanja rečne plovidbe, prenosi SEEbiz.

Drugi problem je isušivanje brana. Vodostaj reke Rajne izuzetno je nizak za ovo doba godine kod Lobita, grada na istoku gde ova reka ulazi u Holandiju. Vodostaj je nešto bolji za reku Mas koja teče iz Francuske u Holandiju.

Nivoi podzemne vode su niže i vrlo niski na jugu, dodaje ministarstvo i navodi da to izaziva cvetanje algi i uginuće riba, prenosi SEEbiz.

Ipak, ovo stanje se nije odrazilo na pijaću vodu. Vodoprivredne firme pozivaju na štednju vode, pa u južnim pokrajinama Zeland i Limburg apeluju na stanovnike da ne koriste vodu za zalivanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...