Cena struje za privredu pet puta viša u odnosu na isti period prošle godine

Hrvatska donosi novi paket mera pomoći privredi i građanima

RegionU fokusuVesti

2.9.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Hrvatska donosi novi paket mera pomoći privredi i građanima Hrvatska donosi novi paket mera pomoći privredi i građanima
Novi paket mera za pomoć u ublažavanju krize, koji će Vlada Hrvatske predstaviti u narednom periodu, prema pisanjima medija može da olakša privredi da... Hrvatska donosi novi paket mera pomoći privredi i građanima

Novi paket mera za pomoć u ublažavanju krize, koji će Vlada Hrvatske predstaviti u narednom periodu, prema pisanjima medija može da olakša privredi da prebrodi enorman porast cena energenata.

U ovom trenutku privrednici plaćaju i do pet puta više račune za energente nego u istom razdoblju prošle godine, što nijedan preduzetnik ne može da izdrži bez teških posledica. Poslovni sektor više nije u mogućnosti da samostalno iznese poskupljenje energenata i predstojeću energetsku i digitalnu tranziciju, koja im je nužna za opstanak. Privrednici su ti koji osiguravaju plate svim radnicima i penzije građanima, investicije, razvoj i rast standarda. Ovo je trenutak kada im moramo pomoći da prevladaju ovu rastuću krizu”, prva je poruka Irene Veber (Irena Weber) kao nove glavne direktorke Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP), prenosi Poslovni.hr.

Podsetimo, predsednik vlade Andrej Plenković najavio je paket mera pomoći privredi ali i stanovništvu, od naredne nedelje.

novac
Foto: Pexels.com

“One se dovršavaju, biće celovite, sveobuhvatne, namenjene i za domaćinstva, celi javni sektor, neprofitne organizacije, škole, vrtiće, bolnice, verske zajednice, mi ćemo učiniti sve da im računi budu takvi da će moći da ih plaćaju bez većih problema”, rekao je premijer.

On je istakao da će posebno voditi računa o najugroženijim građanima u društvu, poljoprivrednicima, ribarima i privredi, posebno mikro, malim i srednjim preduzećima u maksimalnoj meri koliko je to u ovim okolnostima moguće.

“Mislim da će svi biti zadovoljni, imamo određene fiskalne kapacitete, tajming donošenja je sasvim primeren jer se veća potrošnja energenata očekuje od početka oktobra”, zaključio je Andrej Plenković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...