Optimistične prognoze za predstojeću letnju sezonu

Hrvatska je šesta najpopularnija destinacija za Evropljane

BiznisRegionTurizamVesti

17.2.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Hrvatska je šesta najpopularnija destinacija za Evropljane Hrvatska je šesta najpopularnija destinacija za Evropljane
Iako su zbog i dalje aktuelne pandemije i omikron varijante korona virusa namere Evropljana za putovanja preko granica nešto niže nego tokom prošlog leta,... Hrvatska je šesta najpopularnija destinacija za Evropljane

Iako su zbog i dalje aktuelne pandemije i omikron varijante korona virusa namere Evropljana za putovanja preko granica nešto niže nego tokom prošlog leta, one su značajno veće nego pre godinu dana, zbog čega je perspektiva za turistički promet za rano leto vrlo optimistična.

Ove godine očekuju se duža putovanja na kojima će se više trošiti, a ni propusnice za korona virus nisu toliko važne kao lani.

Hrvatska je, pritom, šesta najpopularnija turistička destinacija Evropljana, iza tradicionalno vodećih Francuske i Španije, Italije, Nemačke, kao i Grčke, koja je ispred naše komšijske zemlje za manje od jednog postotnog boda, piše Poslovni.hr.

Kada je reč o hrvatskom turizmu najveći hit i ove sezone opet bi mogli da budu turisti iz Poljske.

Rezultati najnovijeg istraživanja koju je za Evropsku komisiju za putovanja tokom decembra napravila agencija Mindhause (Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 10), pokazuju da su konkretne rezervacije u decembru 2021. godine bile i dalje relativno niske, rani buking i dalje je spor.

Iako 36 odsto Evropljana planira neko putovanje u maju i junu, tek 17 procenata je već ostvarilo rezervaciju. Uprkos tome, čak 61 odsto ispitanika u ovom istraživanju optimistično je što se tiče putovanja u periodu do početka jula, s tim da se 50 odsto putovanja u ovom periodu planira unutar Evrope. Autori istraživanja savetuju da je pravi čas za promotivne kampanje upućene neodlučnim turistima, koji su željni putovanja.

Još jedan pozitivan trend je namera putnika da ostanu duže i troše više na odabranoj destinaciji. Sklonost putovanjima dužim od 10 noćenja raste za 38 odsto u odnosu na prethodno istraživanje, dok je udeo putnika koji planira da potroši više od 2.000 evra porastao za 31 odsto, posebno među onima koji planiraju putovanje u maju ili junu 2022. godine.

Foto: Printscreen youtube

Za 63 odsto putnika odmor je glavni motivator za putovanje, iako i poslovni segment pokazuje napredak, po prvi put nakon jeseni 2020. godine. U idućih nekoliko meseci, 15 odsto ispitanika očekuje da će putovati kako bi učestvovali na sastanku, konferenciji ili nekom događaju.

Iako su Evropljani željni putovanja, odlažu proces rezervacije u nadi da će kasnije uživati u više slobode i mobilnosti, bez potrebe za testiranjem i karantinom.

Planiranje putovanja se iz tih razloga opet produžuje, a okvir za rezervacije proširuje – tek četiri od 10 putnika odabralo je svoje odredište, ali još nije rezervisalo, dok je samo 19 odsto delimično rezervisalo prevoz ili smeštaj za svoje sledeće putovanje.

Hrvatska je u pet najpopularnijih destinacija za Poljake, Austrijance i Francuze.

Čak 80 odsto Poljaka spremno je za putovanja, 48 odsto planira putovanja van zemlje. Najveći udeo Poljaka planira da potroše do 1.000 evra na putovanju, dok više od petine Poljaka ima budžet od 1.500 do 2.500 evra.

  • LIMUN ŽUT

    17.2.2022 #1 Author

    Siguran znak voljitka u privredi ali i prevazilaženje situacije sa kovidom.

    Odgovori

  • MARIJANA

    17.2.2022 #2 Author

    Bravo komsije! Valjda cemo se i mi unaprediti i imati sta kvalitetno i da ponudimo.

    Odgovori

  • Lelica

    17.2.2022 #3 Author

    Hrvatska je lepa zemlja,svakako i primorje,vredi otici.

    Odgovori

  • Milovan94

    17.2.2022 #4 Author

    Po meni uvek bila I ostala. Svaka čast drage komšije

    Odgovori

  • STRELAC

    19.2.2022 #5 Author

    Precenjeno,preskupo….Zelim im sve najbolje ali mene vise videti nece nakon poslednjeg iskustva.

    Odgovori

  • MARE

    20.2.2022 #6 Author

    Cinjenica je da je najlepsi deo mora u regionu , nadam se da ce sve postati normalno i da se vidimo na leto

    Odgovori

  • BOBICA

    1.10.2023 #7 Author

    Imaju lepe plaže , ostrva. Stvarno sve pohvale.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...