Najavljeno povećanje zarada u 2022. godini može da ugrozi rast cena

Inflacija će pojesti povećanje plata u javnom sektoru?

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

23.12.2021 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija će pojesti povećanje plata u javnom sektoru? Inflacija će pojesti povećanje plata u javnom sektoru?
Zaposleni u zdravstvu, socijalnim službama i vojsci dobiće povećanje plata od osam odsto, dok ostalima u javnom sektoru od 1. januara sledi uvećanje od... Inflacija će pojesti povećanje plata u javnom sektoru?

Zaposleni u zdravstvu, socijalnim službama i vojsci dobiće povećanje plata od osam odsto, dok ostalima u javnom sektoru od 1. januara sledi uvećanje od sedam odsto. Ipak, postoji opasnost da rast cena, odnosno inflacija umanji i obezvredi ovu povišicu.

Na osnovu vodećeg kompozitnog indikatora potrošačkih cena (IPC), u četvrtom tromesečju ove godine u Srbiji se 2021. očekuje međugodišnji rast cena od oko 7,3 odsto, a u prvom tromesečju 2022. godine od oko 7,5 odsto, objavio je juče Republički zavod za statistiku u svojoj publikaciji Trendovi za treći kvartal ove godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta u penziji Ljubomir Madžar kaže da od procenta povećanja plata treba oduzeti procenat povećanja cena i videti koliko je realno uvećanje zarada.

“Ako rast cena bude 7,5 odsto u prvom tromesečju 2022. godine, a možda će biti i više, povećanje zarada će u realnom izrazu biti blisko nuli ili čak negativno. To znači da bi se realne plate smanjile što i nije nikakvo iznenađenje jer smo pogođeni pandemijom. Ona sigurno ne doprinosi povećanju proizvodnje i porastu standarda. Ne bi trebalo niko da se iznenadi ako dođe do smanjenja realnih dohodaka, jer smo nastradali zbog pandemije”, rekao je Madžar za Politiku.

On je naglasio da bi bez ovog uvećanja plata od sedam i osam odsto, ta razlika bila veća, odnosno realni pad bio bi još viši.

“Mi ne znamo koliko će se povećati realni bruto domaći proizvod. Biće manji nego što se vlasti nadaju, pa bi moglo da se desi da je povećanje plata i ako je negativno u realnom izrazu ipak veće od realnog povećanja bruto domaćeg proizvoda. Drugim rečima, BDP može da se smanji više nego što će se smanjiti plate, a to bi značilo veće opterećenje proizvodnje izdacima na zarade i to ne bi valjalo. Pogodilo bi našu konkurentnost i akumulativnu sposobnost da formiramo štednju. Negativno bi se odrazilo na investicije. Privreda u kojoj su plate ispred domaćeg bruto proizvoda ne piše sebi dobru budućnost”, objasnio je Madžar.

Kolike će biti plate naredene godine

Osnovna plata lekara specijaliste od Nove godine iznosiće oko 119.000 dinara, medicinske sestre od 54.000 do 70.000, a plata nastavnika početnika oko 66.000. Prosečna plata službenika u državnoj administraciji biće oko 84.251 dinar, a u lokalnoj administraciji oko 64.200

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić takođe potvrdio je da će povećanje plata u javnom sektoru pojesti inflacija.

“Ja radim u javnom sektoru i ako mene pitate ako nam povećaju plate manje ćemo imati štete. Još ne znamo precizno kolika će biti inflacija. Mi je držimo pod kontrolom. Ali može da nam se desi da se opasno zavrti krug zbog svetske inflacije. Mi delimo sudbinu sveta. Uopšte nisam optimista da će svet moći da prođe bez prilično visoke stope inflacije”, kazao je Savić.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je povećanje plata uvek dobrodošlo, ali da je nedovoljno s obzirom na to da su trenutna primanja prosvetnih radnika ispod republičkog proseka. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata u Srbiji je u septembru ove godine iznosila 65.218 dinara, a u javnom sektoru je bila 72.234 dinara.

“Inflacija bi mogla da pojede ovo povećanje, mada smo mi godinama unazad na istom. Početnička plata nastavnika je oko 62.000 dinara, što znači da će sa uvećanjem biti oko 66.000 dinara. Na to idu davanja za starešinstvo i godine staža, ali opet ostajemo da se vrtimo oko republičkog proseka. Razočarani smo što je došlo do odlaganja uvođenja platnih razreda za 2025. godinu. Sa državom smo potpisali sporazum o rešavanju spornih pitanja i trebalo je zakon da stupi na snagu još 2016. godine. Pošto nema platnih razreda mi se vraćamo na sektorsko povećanje zarada”, ističe Janković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...