Cene hrane u susednoj zemlji na godišnjem nivou porasle za 7,9 procentnih poena

Inflacija iz Evropske unije će se najverovatnije preliti i u Crnu Goru

RegionU fokusuVesti

26.7.2022 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija iz Evropske unije će se najverovatnije preliti i u Crnu Goru Inflacija iz Evropske unije će se najverovatnije preliti i u Crnu Goru
Ne postoji način da država obuzda rast inflacije u Crnoj Gori, poručio je istraživač na Institutu za strateške studije i projekcije (ISSP) Milika Mirković.... Inflacija iz Evropske unije će se najverovatnije preliti i u Crnu Goru

Ne postoji način da država obuzda rast inflacije u Crnoj Gori, poručio je istraživač na Institutu za strateške studije i projekcije (ISSP) Milika Mirković.

Prema njegovim rečima, rast cena će zavisiti od kretanja cena goriva i hrane koju Crna Gora nabavlja na svetskom tržištu.

Mirković je napomenuo da ograničavanje cena određenog proizvoda na dugi rok ne daje pozitivne rezultate, te da je to potrebno izbegavati, piše agencija Mina.

“Korene inflacije sa kojom se suočavamo treba tražiti, pre svega, u ubacivanju novca u ekonomske sisteme tokom Covid-19 pandemije, kada realne ekonomske aktivnosti nije bilo. Na to su se nadovezali problemi u lancima snabdevanja izazvani pandemijom i ratom u Ukrajini, koji su rezultirali nestašicama i dodatno uticali na rast cena”, rekao je Mirković.

U Crnoj Gori je na povećanje cena dodatno uticalo, kako objašnjava Mirković, povećanje zarada koje nije bilo praćeno povećanjem produktivnosti.

Prema poslednjim podacima Monstata, potrošačke cene u junu ove godine u odnosu na isti period 2021. u proseku su više 13,5 odsto.

Mirković je naveo da je najveći uticaj na godišnju stopu inflacije imao rast cena hrane i bezalkoholnih pića od 7,9 procentnih poena, prevoza od 2,4, a troškova stanovanja, vode i struje od 15 procentnih poena.

Pojedinačno gledano, grupe koje su najznačajnije uticale na godišnju stopu inflacije su čvrsta goriva sa godišnjom inflacijom od 33,8 odsto, mleko, sir i jaja sa 25,8 odsto, usluge smeštaja sa 14,9 odsto, ulja i masti sa 36,8 odsto, usluge za održavanje i popravku stanova sa 23,6 odsto, meso sa 14,6 odsto, voće i povrće sa 13, odnosno 29,5 odsto, te šećer i slatkiši sa 20 odsto.

Upitan na koji način to utiče na standard građana, Mirković je rekao da svako povećanje cena smanjuje njihov standard, jer za isti novac mogu da kupe manje proizvoda i usluga.

“S obzirom na to da je reč o rastu cena, pre svega, prehrambenih proizvoda, onda ovaj rast ima najviše uticaja na budžet onih domaćinstava koja procentualno najviše svog budžeta troše na hranu, a to su oni sa nižim dohotkom”, kazao je Mirković.

Može se očekivati, kako je naveo, da će se inflacija iz zone Evropske unije (EU) prelivati i u Crnu Goru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...