evropska komisija usvojila sporazum o partnerstvu

Investiciona strategija Bugarske vredna 11 milijardi evra do 2027. godine

BiznisEUInfrastrukturaVesti

6.7.2022 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Investiciona strategija Bugarske vredna 11 milijardi evra do 2027. godine Investiciona strategija Bugarske vredna 11 milijardi evra do 2027. godine
Evropska komisija (EK) usvojila je sporazum o partnerstvu sa Bugarskom, kojim se utvrđuje investiciona strategija te zemlje u okviru kohezione politike vredna 11 milijardi... Investiciona strategija Bugarske vredna 11 milijardi evra do 2027. godine

Evropska komisija (EK) usvojila je sporazum o partnerstvu sa Bugarskom, kojim se utvrđuje investiciona strategija te zemlje u okviru kohezione politike vredna 11 milijardi evra za period do 2027. godine.

Sredstva kohezione politike će promovisati ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju u bugarskim regionima i pomoći u implementaciji ključnih prioriteta EU, kao što su zelena i digitalna tranzicija, prenosi Mina pozivajući se na novinsku agenciju BTA.

Ova sredstva će takođe podržati oblasti politike u kojima Bugarska ima potencijal da poboljša i smanji regionalne razlike unutar zemlje. U EK veruju da sporazum o partnerstvu predstavlja odlučujući korak za Bugarsku.

Sporazum o partnerstvu sa Bugarskom je 12. sporazum za period finansiranja do 2027. godine, nakon što su ranije usvojeni za Grčku, Nemačku, Austriju, Češku, Litvaniju, Finsku, Dansku, Francusku, Švedsku, Holandiju i Poljsku.

Sporazum o partnerstvu pokriva Evropski regionalni i razvojni fond (ERDF), Evropski socijalni fond Plus (ESF+), Kohezioni fond (CF), Fond pravedne tranzicije (JTF) i Evropski fond za pomorsko ribarstvo i akvakulturu (EMFAF).

Oko 2,4 milijarde evra iz ERDF i CF pomoći će Bugarskoj da ostvari svoje klimatske ciljeve. JTF će obezbediti 1,3 milijarde evra za obezbeđivanje socijalno i ekonomski održive tranzicije.

„Sredstva će takođe pomoći Bugarskoj da unapredi svoju osnovnu infrastrukturu, posebno u regionima gde su infrastrukturne investicije nedovoljne ili nedostaju“, rekli su iz EK.

U severozapadni, severocentralni i severoistočni region biće uloženo 4,2 milijarde evra, uključujući i sufinansiranje izgradnje tunela Šipka, prvog tunela kroz Balkan.

Bugarska će uložiti 2,6 milijardi evra iz ESF+ za poboljšanje pristupa zapošljavanju, povećanje veština kako bi ljudi mogli uspešno da se kreću kroz digitalnu i zelenu tranziciju i obezbeđivanje jednakog pristupa kvalitetnom i inkluzivnom obrazovanju i obuci.

EMFAF će uložiti oko 84,9 miliona evra u održivije ribarstvo i obnovu i očuvanje vodenih bioloških resursa u Crnom moru.

  • TINA

    7.7.2022 #1 Author

    Sredstva kohezione politike, kao zelena I digitalna tranzicija su neophodni u Bugarskoj. Izuzetno je vazno da to prenosi Mina, pozivajuci se na BTA. Ko zna, shvatice

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.7.2022 #2 Author

    Koliko znam Bugarska nije do sada imala neke koristi od ulaska u Evropu. Videćemo

    Odgovori

    • roka

      7.7.2022 #3 Author

      Slabo znaš, vidi se da si suncokret !!!

      Odgovori

      • SNEZANA

        7.7.2022 #4 Author

        Cemu takav komentar? Bravo za Suncokret!

        Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...