Najnovije izjave izraelskog premijera dodatno naljutile protestante

Investitori i opozicija ne veruju u Netanjahuovo najavljeno ublažavanje pravosudnih reformi

SvetVesti

8.8.2023 12:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitori i opozicija ne veruju u Netanjahuovo najavljeno ublažavanje pravosudnih reformi Investitori i opozicija ne veruju u Netanjahuovo najavljeno ublažavanje pravosudnih reformi
Investitori nisu mnogo ubeđeni nakon obećanja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će smanjiti obim reformi pravosudnog sistema u zemlji, čija prvobitna najava je bila... Investitori i opozicija ne veruju u Netanjahuovo najavljeno ublažavanje pravosudnih reformi

Investitori nisu mnogo ubeđeni nakon obećanja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će smanjiti obim reformi pravosudnog sistema u zemlji, čija prvobitna najava je bila okidač za višemesečne proteste širom zemlje, uz pretnju slabljenja ekonomije.

Premijerovo obećanje da će promeniti proces izbora sudija i odustati od šireg remonta do sada nije uspelo da ponovo podstakne poverenje među globalnim investitorima. Izraelske inostrane obveznice i vrednost šekela jedva da su ojačali u ponedeljak, boreći se da se oporave od nedavne “rasprodaje”, piše Bloomberg.

Wall Street je i dalje nervozan zbog „reakcije demonstranata, koji se i dalje plaše trajne štete po demokratiju u zemlji“, rekao je strateg kompanije Tellimera Hasnain Malik. „Sve to i dalje spušta cenu izraelske imovine.”

Netanjahu je izjavio da više ne sprovodi kompletnu reformu pravosuđa koju je prvobitno planirala njegova vlada. „Mora postojati balans. Njega pokušavamo da obnovimo“, rekao je izraelski premijer u intervjuu za Bloomberg.

On je u nedelju pozvao investitore da ulože svoj novac u Izrael. Međutim, njegovi komentari su podstakli još veći bes među protivnicima i demonstrantima koji ističu da desničarska koalicija i dalje traži veću kontrolu nad izborom sudija. Grupa koja predvodi najveći antivladin protestni pokret u istoriji nacije već je obećala da će intenzivirati demonstracije.

Menadžeri kapitala i analitičari već nedeljama upozoravaju na rizik da društvene i političke tenzije na kraju proključaju u izraelskom društvu, pa i ekonomiji. Zbog toga se jedno od ključnih pitanja koje zabrinjava investitore svodi na to da li je Netanjahuovo ublažavanje dovoljno da smiri opoziciju.

Tagovi
SVET VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...