INVESTITORI NA PRSTIMA ČEKAJU BAJDENOV FINANSIJSKI PLAN Berze ojačale zbog novog stimulativnog paketa

BerzaEUNovacSvetVesti

14.1.2021 17:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

INVESTITORI NA PRSTIMA ČEKAJU BAJDENOV FINANSIJSKI PLAN Berze ojačale zbog novog stimulativnog paketa INVESTITORI NA PRSTIMA ČEKAJU BAJDENOV FINANSIJSKI PLAN Berze ojačale zbog novog stimulativnog paketa
Vrednost berzanskih akcija ojačala je u četvrtak po otvaranju berze Wall Street u očekivanju obraćanja novizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) koji bi... INVESTITORI NA PRSTIMA ČEKAJU BAJDENOV FINANSIJSKI PLAN Berze ojačale zbog novog stimulativnog paketa

Vrednost berzanskih akcija ojačala je u četvrtak po otvaranju berze Wall Street u očekivanju obraćanja novizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) koji bi trebalo da najavi novi krizni paket finansijske pomoći za pojedince i preduzeća. Vrednost paketa neće biti manja od 1.000 milijardi dolara, a neki mediji pominju 2.000 milijardi.

Industrijski indeks Dow Jones ojačao je za 0,45 odsto, a visokotehnološki indeks Nasdaq za 0,3 odsto, uprkos tome što su akcije kompanije Tesla izgubile 1,3 procenta vrednosti. Pad Teslinih akcija usledio je kao reakcija na zahtev Nacionalne uprave za bezbednost da povuče 158.000 automobila modela „S“ i „X“ zbog kvarova na interaktivnom ekranu računara u kolima, prenosi Investor’s Business Daily.

Indeks S&P500 porastao je za 0,2 odsto, zahvaljujući dobicima proizvođača čipova, zbog kojih je ojačao i Nasdaq. Rast akcija podstaknut je snažnim izgledima kapitalne potrošnje kompanije Taiwan Semiconductor, kao i velikih kupaca proizvoda Intel, dok se ova kompanija priprema za tranziciju u izvršnom menadžmentu.

Akcije su blago pale u sredu, u danu kada je u Predstavničkom domu Kongresa opozvan još aktuelni predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump). Prema ocenama analitičara odlazeća vlada nije više u fokusu berzanskog tržišta, jer su očekivanja usmerena na budućeg predsednika. Od njega se očekuje da večeras (CET) objavi detalje o novom stimulativnom paketu, koji bi mogao vredeti oko 1.500 milijardi.

Rast berze nije poremetila ni zvanična vest o rastu nezaposlenosti u SAD u prošloj nedelji, a Yahoo Finance navodi, pozivajući se na Bloomberg da bi Bajden mogao da najavi krizni paket za ekonomski oporavak od posledica pandemije u vrednosti 2.000 milijardi dolara.

Panevropski indeks Stoxx600 ojačao je za 0,68 odsto, dok je francuski CAC40 porastao za 0,31 procenat, uprkos tome što su akcije lanca samoposluga Carrefour pale za 7,4 odsto nakon što se vlada u Parizu usprotivila prodaji kupcu iz Kanade. Nemački DAX ojačao je za 0,38 odsto.

U Aziji, Alibaba Group Holding i Tencent Holdings Ltd. ojačali su nakon što su SAD odustale od zabrane američkih investicija u kineske tehnološke gigante.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...