najviše brinu inflacija, makroekonomska nestabilnost i geopolitički konflikt

Istraživanje: Pesimistične prognoze generalnih direktora u svetu za 2023. godinu

SvetVesti

17.1.2023 14:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Istraživanje: Pesimistične prognoze generalnih direktora u svetu za 2023. godinu Istraživanje: Pesimistične prognoze generalnih direktora u svetu za 2023. godinu
Anketa revizorsko-konsultantske kompanije PwC pokazala je da 73 odsto generalnih direktora u svetu veruje da će doći do pada globalnog ekonomskog rasta u narednih 12... Istraživanje: Pesimistične prognoze generalnih direktora u svetu za 2023. godinu

Anketa revizorsko-konsultantske kompanije PwC pokazala je da 73 odsto generalnih direktora u svetu veruje da će doći do pada globalnog ekonomskog rasta u narednih 12 meseci.

U anketi je učestvovalo 4.410 generalnih direktora u 105 zemalja i teritorija, a sprovedena je tokom oktobra i novembra 2022. godine, saopšteno je u utorak.

„Ova sumorna prognoza predstavlja najpesimističniju prognozu globalnog ekonomskog rasta još od pre 12 godina kada smo počeli da postavljamo ovo pitanje i značajno odstupa od optimističnih prognoza za 2021. i 2022. godinu, kada je dve trećine učesnika u anketi smatralo da će doći do poboljšanja ekonomskih prilika“, navodi se u saopštenju kompanije PwC.

Istaknuto je da skoro 40 odsto izvršnih direktora misli da za desetak godina njihove organizacije neće biti ekonomski održive ukoliko nastave da posluju na isti način.

Došlo je do drastičnog pada od 26 odsto pouzdanja izvršenih direktora u buduće izglede za rast sopstvenih kompanija u odnosu na prošlu godinu, što je najveći pad od finansijske krize iz 2008-2009. godine kada je iznosio 58 odsto.

Generalni direktori predviđaju mnogobrojne neposredne izazove vezane za profitabilnost u sopstvenim privrednim sektorima u narednih 10 godina. Više od polovine (56 odsto) smatra da će promene u navikama potrošača uticati na profitabilnost, a slede promene regulative (53 odsto), manjak adekvatne radne snage/veština (52 odsto) i tehnološke promene (49 odsto).

Generalne direktore najviše brinu inflacija, makroekonomska nestabilnost i geopolitički konflikt.

Foto: Freepik.com

Rat u Ukrajini i rastuća zabrinutost zbog geopolitičkih žarišta u drugim delovima sveta naterali su poslovne lidere da preispitaju različite aspekte poslovnih modela, gde se gotovo polovina ispitanika, izložena uticaju geopolitičkog sukoba koji podrazumeva širok dijapazon poremećaja u planiranju scenarija i korporativnih modela poslovanja, odlučuje za povećani nivo ulaganja u sajber bezbednost ili zaštitu privatnosti podataka (48 odsto), korigovanje lanaca snabdevanja (46 odsto), ponovnu procenu tržišnog učešća ili probijanje na nova tržišta (46 odsto), ili kroz diverzifikaciju ponude proizvoda, odnosno usluga (41 odsto).

Reagujući na trenutnu privrednu klimu, direktori nastoje da smanje troškove i podstaknu rast prihoda. Nešto više od polovine ispitanika (52 odsto) izveštava o smanjenju troškova poslovanja, dok 51 odsto izveštava o povećanju cena, uz 48 odsto onih koji izveštavaju o diverzifikaciji ponude proizvoda i usluga.

Ipak, više od polovine, odnosno 60 odsto se izjasnilo da ne planira da smanji broj radnika u narednih 12 meseci.

Velika većina generalnih direktora, 80 odsto, navode da ne planiraju smanjenje zarada kako bi zadržali talentovane radnike i ublažili trend napuštanja zaposlenja.

„Rizici sa kojima se danas suočavaju organizacije i društvo u celini ne mogu se rešavati samostalno niti izolovano. Zbog toga izvršni direktori moraju nastaviti da sarađuju sa širokim spektrom interesnih strana iz javnog i privatnog sektora kako bi delotvorno ublažili te rizike, izgradili poverenje i kreirali dugoročnu vrednost – za sopstvena preduzeća, društvo i planetu“, rekao je globalni predsednik kompanije PwC Bob Moric (Bob Moritz).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...