Cene fjučersa u Aziji rastu

Japan stavlja u promet deo nafte iz nacionalnih rezervi

SvetVesti

24.11.2021 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Japan stavlja u promet deo nafte iz nacionalnih rezervi Japan stavlja u promet deo nafte iz nacionalnih rezervi
Japan će izbaciti na tržište nekoliko stotina hiljada kilolitara nafte iz nacionalnih rezervi, ali tajming za plan prodaje još nije određen, rekao je novinarima... Japan stavlja u promet deo nafte iz nacionalnih rezervi

Japan će izbaciti na tržište nekoliko stotina hiljada kilolitara nafte iz nacionalnih rezervi, ali tajming za plan prodaje još nije određen, rekao je novinarima ministar industrije Koiči Hagiuda (Kōichi Hagiuda).

Japanski premijer Fumio Kišida (Fumio Kishida) je ranije najavio da će njegova vlada staviti u promet deo nafte iz rezervi, na zahtev SAD, na način kojim se ne krši japanski zakon, koji dozvoljava prodaju iz rezervi samo ako postoji rizik od prekida snabdevanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Jedan kilolitar odgovara količini od 6,29 barela nafte.

Japanski poslovni dnevnik Nikkei objavio je prethodno da će Japan pustiti u promet oko 4,2 miliona barela nafte.

Iz Vašingtona je saopšteno da će iz američkih strateških rezevi nafte pustiti u prodaju 50 miliona barela u koordinisanoj akciji sa drugim zemljama, među kojima su i Kina i Indija.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je prošle nedelje više zemalja koje su veliki kupci nafte, a među njima i Indiju, Japan, Koreju, Veliku Britaniju i Kinu, da deo strateških naftnih rezervi stave na tržište, kako bi se ograničile rast cena gasa i goriva, koje su dostigle višegodišnje rekordne nivoe.

Bajdenov poziv na zajedničku koordinisanu akciju na tržištu nafte usledio je nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici u više navrata odbili zahteve SAD da ubrzaju povećanje proizvodnje.

Saopštenje Bele kuće o puštanju 50 miliona barela iz strateških rezervi nije, međutm, dovelo do željene reakcije na tržištima, budući da su cene nafte neočekivano porasle više od 80 dolara po barelu, pri čemu na nedeljnom nivou beleže rast od čak tri odsto.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent, koja je jutros na azijskom trgovanju prvo krenula nizbrdo, preokrenula je gubitke i ojačala za 0,15 odsto na 82,43 dolara po barelu, dok su fjučersi američke nafte WTI porasli za 0,33 odsto na 78,76 dolara po barelu.

Ovakvo kretanje cena, prema tumačenju britanske agencije Reuters, sugeriše da trgovci smatraju američko stavljanje u opticaj 50 miliona barela iz rezervi nafte nedovoljnim da se obuzda rast cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...