Tokom prvog kvartala došlo do povećanja državnog duga

Javni dug Crne Gore na kraju marta 66,09 odsto BDP-a

RegionVesti

3.7.2023 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Javni dug Crne Gore na kraju marta 66,09 odsto BDP-a Javni dug Crne Gore na kraju marta 66,09 odsto BDP-a
Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju marta, iznosio je 4,08 milijardi evra ili 66,09 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci... Javni dug Crne Gore na kraju marta 66,09 odsto BDP-a

Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju marta, iznosio je 4,08 milijardi evra ili 66,09 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

“Ukupan državni dug sa depozitima, na kraju marta iznosi 3,8 milijardi evra ili 61,57 odsto BDP-a”, navodi se u objavljenom izveštaju ministarstva u ponedeljak.

Spoljni dug iznosio je 3,62 milijarde evra, odnosno 58,62 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 461 miliona evra odnosno 7,47 odsto BDP-a. Depoziti na kraju marta iznosili su 278,78 miliona evra, uključujući 38.450 unci zlata ili 4,51 odsto BDP-a, prenosi Mina.

“Tokom prvog kvartala došlo je do povećanja državnog duga u odnosu na kraj prošle godine oko 54 miliona erva, usled porasta stranog duga prouzrokovanog zaključenjem novog kreditnog aranžmana sa Deutsche bankom. Naime, u februaru je zaključen finansijski aranžman u visini od 100 miliona evra između Crne Gore, odnosno Ministarstva finansija i Deutsche banke”, navodi se u izveštaju.

Ugovor je, kako se dodaje, zaključen na period od tri godine, sa grejs periodom od 12 meseci. Kamatna stopa kredita sastoji se od šestomesečnog Euribora uvećanog za iznos margine od 5,9 odsto.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih delatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku prvog kvartala povučeno je oko 2,85 miliona evra“ rekli su iz ministarstva.

Tokom prvog kvartala, Crna Gora je sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) zaključila kreditni aranžman za realizaciju projekta olakšica u trgovini i transportu na Zapadnom Balkanu u iznosu od 14,5 miliona evra.

“Imajući u vidu da do 31. marta nije bilo povlačenja kreditnih sredstava iz ovog aranžmana isti nije uticao na vrednost državnog duga”, objasnili su iz ministarstva.

Tokom prvog kvartala, realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 43,76 miliona evra, od čega se 5,61 milion evra odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 38,16 miliona evra.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 8,12 miliona evra, od čega je otplata domaće kamate iznosila 1,81 milion evra, dok je otplata ino kamate iznosila 6,31 milion evra”, zaključili su iz ministarstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...