posao je planiran da se obavi na površini od oko 8.000 hektara

Jesenja setva počela na području Topličkog okruga

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

27.10.2021 18:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jesenja setva počela na području Topličkog okruga Jesenja setva počela na području Topličkog okruga
Na području Topličkog okruga pre par dana počela je jesenja setva, a planirano je da se obavi na površini od oko 8.000 hektara. Optimalan... Jesenja setva počela na području Topličkog okruga

Na području Topličkog okruga pre par dana počela je jesenja setva, a planirano je da se obavi na površini od oko 8.000 hektara. Optimalan rok za setvene radove je do 15. novembra, objavljeno je na sajtu Grada Prokuplja.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja Radovan Bjelica preporučio je ratarima da seju merkantilnu-semensku pšenicu.

„Nakon prestanka padavina i stvaranja dubinske vlage toplički poljoprivrednici krenuli su sa setvenim radovima. Najveće površine, skoro 5.500 hektara naći će se pod ozimom pšenicom“, istakao je Bjelica.

Kako je obrazložio, tada su prinos i kvalitet pšenice veći i bolji.

Pre upotrebe mineralnih đubriva, Bjelica preporučuje da se prvo obavi agrohemijska analiza zemljišta, koja je besplatna.

„Koja mineralna đubriva i u kojoj količini da se upotrebi ratari bi trebalo da primene nakon analize zemljišta“, rekao je on i preporučio upotrebu đubriva sa manjim sadržajem azota, a većim fosfora i kalijuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...