Dve podružnice američke investicione firme podnele tužbu protiv britanske institucije

Kompanija Elliott traži skoro pola milijarde dolara odštete od Londonske berze metala

BerzaNovacSvetVesti

6.6.2022 12:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kompanija Elliott traži skoro pola milijarde dolara odštete od Londonske berze metala Kompanija Elliott traži skoro pola milijarde dolara odštete od Londonske berze metala
Kompanija Elliott Investment Management u vlasništvu Pola Singera (Paul Singer) traži 456 miliona dolara odštete od Londonske berze metala zbog odluke ove institucije da... Kompanija Elliott traži skoro pola milijarde dolara odštete od Londonske berze metala

Kompanija Elliott Investment Management u vlasništvu Pola Singera (Paul Singer) traži 456 miliona dolara odštete od Londonske berze metala zbog odluke ove institucije da u martu otkaže trgovanje niklom.

Dve podružnice kompanije Elliott 1. juna podnele su tužbu protiv Londonske berze metala (LME), navodi se u saopštenju koje je izdala kompanija Hong Kong Exchanges & Clearing.

“Rukovodstvo LME smatra da ovakve optužbe nemaju osnova, te da će ih osporavati”, navodi se u saopštenju.

Ovakav potez investitora povećava pritisak na LME, koju mnogi kritikuju zbog odluke da ograniči trgovanje i otkaže nadmetanje. LME takođe očekuje i reviziju britanskih regulatora, nakon poništavanja transakcija vrednih milijardu dolara i stopiranja trgovanja na skoro nedelju dana. Tržište nikla od tada se nalazi u limbu nestabilnosti i niske likvidnosti.

Tužba kompanije Elliott navodi na preispitivanje odluke o stopiranju trgovanja. Ova odluka bila je “nezakonita sa stanovišta opšteg zakona i da predstavlja kršenje ljudskih prava”, navodi se u saopštenju kompanije.

U saopštenju nije objašnjeno koje je trgovine izvršila kompanija Elliott ili uticaj koji je na njeno poslovanje na berzi imalo otkazivanje trgovanja. Tužbu su podnele poslovnice Elliott Associates i Elliott International.

Kako su cene nikla skočile u martu, berza je izdala zahteve za marže vredne više od sedam milijardi dolara, gotovo četiri puta više u odnosu na prethodni dnevni rekord. Kako navode iz LME, ovu odluku su doneli kako bi zaštitili interese berze kao celine.

Među onima koji su kritikovali berzu nalazi se i Goldman Sachs grupa. Kompanija Tower Research Capital, jedan od najstarijih ulagača u tržišta elektronike, obustavila je svoje trgovačke aktivnosti na LME i stavila pod reviziju svoje prisustvo na ovoj berzi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...