KORONA VIRUS UGROŽAVA 85 ODSTO MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA, pokazuju istraživanja o posledicama pandemije

IzdvajamoSrbijaVesti

6.4.2020 11:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

KORONA VIRUS UGROŽAVA 85 ODSTO MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA, pokazuju istraživanja o posledicama pandemije KORONA VIRUS UGROŽAVA 85 ODSTO MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA, pokazuju istraživanja o posledicama pandemije
Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja o posledicama... KORONA VIRUS UGROŽAVA 85 ODSTO MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA, pokazuju istraživanja o posledicama pandemije

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja o posledicama pandemije, koje su predstavili Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje.

Smanjenje potražnje za svojim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije očekuje 80 odsto anketiranih, dok oko 30 odsto smatra da će posledica pandemije biti i smanjenje broja zaposlenih. Više od 70 odsto preduzeća očekuje da ekonomske posledice pandemije na svoje poslovanje šest meseci i duže, pokazalo je istraživanje, sprovedeno od 25. do 29. Marta, u kojem je učestvovalo 209 preduzeća. Više od 48 odsto preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške, pokazuju rezultati ovog istraživanja.

Mikro i mala preduzeća u Srbiji zapošljavaju 629 hiljada ljudi. Osim direktnog zapošljavanja, ova preduzeća imaju mnogo širi društveni uticaj na kvalitet života više od tri miliona ljudi u našoj zemlji – porodice zaposlenih, male dobavljače poput poljoprivrednih gazdinstava kojima je bez ovih preduzeća egzistencija ugrožena i druge. Dodatno, veliki broj ovih preduzeća posluje u nerazvijenim opštinama gde predstavljaju važan oslonac i prihode lokalne zajednice, ističe se u saopštenju.

  • SANJA

    3.3.2022 #1 Author

    Manji resursi,manje sanse da se izvuku iz ovih nevolja sto su nas spopala,nadam se da ce sve biti u redu na kraju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...