Burgundija jedna od najviše pogođenih regija

Ledeni talas poljuljao proizvodnju francuskog vina

AgrobiznisBiznisEUVesti

23.4.2021 12:45 Autor: Marija Jovanović 0

Ledeni talas poljuljao proizvodnju francuskog vina Ledeni talas poljuljao proizvodnju francuskog vina
U francuskim vinogradima aprilski mraz mogao bi da prouzrokuje štetu koja bi smanjila proizvodnju vina gotovo za trećinu u odnosu na poslednjih nekoliko godina,... Ledeni talas poljuljao proizvodnju francuskog vina

U francuskim vinogradima aprilski mraz mogao bi da prouzrokuje štetu koja bi smanjila proizvodnju vina gotovo za trećinu u odnosu na poslednjih nekoliko godina, upozorila je poljoprivredna agencija FranceAgriMer, pozivajući se na navode proizvođača vina.

Gubici, koji će biti revidirani tokom narednih nedelja, procenjuju se na oko 15 miliona hektolitara. To znači da bi Francuska ove godine mogla da proizvede između 28 i 32 odsto manje vina, što je ispod prosečne količine poslednjih godina, rekao je novinarima Igor Žiblen (Ygor Gibelind) iz dela za vino agencije FranceAgriMer.

“Ovaj mraz bio je neoubičajen jer se proširio tako daleko na jug, ali i zbog činjenice da je zahvatio tako veliko područje“, kazao je on, dodajući da su štetu pogoršale relativno visoke temperature u prethodnom periodu, koje su ubrzale rast loze.

Foto: Pixabay.com

Najviše su pogođene vinske regije Burgundija, sa prosečnim gubicima oko 50 odsto, Langdok sa 40 i Akvitanija koja obuhvata Bordo sa oko 30 odsto.

Francuska vlada obećala je oko milijardu evra pomoći za poljoprivredu, uključujući mogućnost pristupa fondu za prirodne katastrofe koji bi proizvođačima vina nadoknadio do 40 odsto gubitaka, koji nisu pokriveni osiguranjem, prenosi Reuters.

Potencijalna ekonomska šteta zbog mraza biće od 1,5 do dve milijarde evra, kazao je Žiblen i dodao da su gubici uglavnom u skladu sa brojkama koje je industrija ranije najavila.

Proizvođači vina procenjuju da bi se proizvodnja mogla smanjiti na 32 miliona hektolitara, što znači da bi ona bila čak i ispod nivoa iz 2017. godine kada je šteta zbog vremenskih nepogoda prouzrokovala pad na 36 miliona hektolitara.

Foto: Pixabay.com

Da podsetimo, prodaja šampanjca u Francuskoj drastično je opala jer je pandemija korona virusa zaustavila turizam, zatvorila barove, hotele i restorane.

Kako je preneo thelocal.fr prodaja penušavog belog vina pala je za 18 odsto, na 245 miliona boca širom sveta, saopštio je Komitet za šampanjac, koji uključuje proizvođače i distributere.

„Bila je mračna godina, ali smo krizom upravljali ograničavanjem proizvodnje i krajnji rezultat je bolji od onog kog smo se u julu pribojavali“, rekao je Žan Mari Bariler (Jean-Marie Barillere), šef sindikata koji okuplja proizvođače šampanjca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...