ministarstvo finansija formira radnu grupu za novi projekat

Mali najavio meru koja treba da doprinese kvalitetnijem životu studenata

SrbijaVesti

15.3.2022 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Mali najavio meru koja treba da doprinese kvalitetnijem životu studenata Mali najavio meru koja treba da doprinese kvalitetnijem životu studenata
Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je u utorak nove mere koje treba da doprinesu boljem i kvalitetnijem životu studenata, a jedna od njih... Mali najavio meru koja treba da doprinese kvalitetnijem životu studenata

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je u utorak nove mere koje treba da doprinesu boljem i kvalitetnijem životu studenata, a jedna od njih je i studentska kartica koju će studenti dobijati zajedno sa indeksom i koja će im omogućiti razne pogodnosti i popuste.

„To će biti novi projekat i naredne nedelje ćemo formirati radnu grupu sastavljenu od predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva prosvete, Кabineta predsednice vlade i predstavnika studentskih organizacija i raditi na ovom projektu koji je veoma važan“, rekao je Mali na panelu „Mere Republike Srbije za podsticaj mladih“ u organizaciji Studentske konferencije univerziteta Srbije (SКONUS) pod nazivom „Dijalog lidera naše zemlje“, u Domu omladine u Beogradu, prenosi Beta.

On je dodao i da će, od 1. aprila ove godine najboljim studentima završnih godina biti omogućena plaćena praksa u ministarstvima, javnim službama i javnim preduzećima.

„Prošle nedelje je vlada usvojila odluku da se studentima završnih godina omogući praksa u javnim službama, ministarstvima, javnim preduzećima. Mi očekujemo da ćemo u naredni sedam dana dobiti od univerziteta spisak studenata koji se kvalifikuju za tu vrstu prakse“, rekao je Mali.

Naglasio je da će program plaćene prakse mladima omogućiti da lakše nađu posao sa iskustvom koje su već stekli.

Ova mera je, naglasio je, samo jedna od šest od kojih se neke već sprovode, a neke su u pripremi kako bi se poboljšali uslovi za život i rad mladih u Srbiji.

Kao važnu, naveo je i meru uvođenja posebnog fonda za finansiranje studiranja studenata koji su socijalno ugroženi. Fond bi, kako je rekao, trebalo da startuje od 1. januara 2023. godine. Mali je istakao da su te mere plod razgovora sa studentima i njihovim organizacijama.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva bio je i da se onima koji su na master studijama u okviru strukovnih studija i na master studijama na fakultetima, omogući da budu finansirani iz budžeta.

Mali je podsetio i na projekat „Moja prva plata“ koji država već sprovodi, a koji omogućava da mladi steknu prvo radno iskustvo u preduzećima koja su se prijavila za taj program, pri čemu država subvencioniše deo plate.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao da je povećanje budžeta za 20 odsto u poslednje dve godine snažna poruka celom omladinskom sektoru.

„Ponosni smo na Fond za mlade talente, a povećan je iznos stipendija sa 25.000 na 32.000 dinara“, rekao je Udovičić, uz napomenu da se stipendira i 500 studenata u inostranstvu, koji su u obavezi da kasnije prenose znanja na druge mlade u Srbiji.

  • SUNCOKRET

    15.3.2022 #1 Author

    Treba misliti na studente. Ne želim da mislim da je ovo predizborne kampanja već želim da verujem da će se ovo realizovali u korist i u interesu Studentskog standarda.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.3.2022 #2 Author

    Sjajan projekat i podsticaj za mlade…

    Odgovori

  • TINA

    15.3.2022 #4 Author

    Studentima I mladim ljudima treba omoguciti dobre uslove zivota I rada

    Odgovori

  • VERA

    15.3.2022 #5 Author

    Dobro bi bilo da se poboljsa status studenata kako ne bi odlazili u ovolikom broju.

    Odgovori

  • Milovan94

    15.3.2022 #6 Author

    Pozitivne vesti za studente. Uvek su studenti bili na zadnjem mestu.

    Odgovori

  • STRELAC

    15.3.2022 #7 Author

    Samo jos da sve transparento i da sansu dobiju studenti koji to i zaista zasluzuju.

    Odgovori

  • NINO

    16.3.2022 #8 Author

    Program placene prakse vec vecina fakulteta ima, nije tu nista novo. Mali izmislio toplu vodu 😩

    Odgovori

  • Anna

    16.3.2022 #9 Author

    Još jedan marketinški potez pred izbore. Za dva meseca će imati preče projekte i ovaj će pasti u zaborav do sledećih izbora.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    16.3.2022 #10 Author

    odlične vesti, samo da se sve od ovoga sprovede u delo. studenti, mladi obrazovani ljudi su budućnost

    Odgovori

  • DEKSI

    16.3.2022 #11 Author

    I treba obratiti paznju na studente i omoguciti im neke pogodnosti.

    Odgovori

  • NATI29

    16.3.2022 #12 Author

    Sto vise treba motivisati studente

    Odgovori

  • Lelica

    16.3.2022 #13 Author

    Ovo je nesto sto je trebalo odavno da se uvede,praksa je neophodna. Mnogo ce znaciti studentima.

    Odgovori

  • Vockica

    16.3.2022 #14 Author

    Nadam se da nije ovo samo pred izbore, i da ce konacno da se ulaze i pomaze studentima,dati im sto vise podrske, mogucnosti..

    Odgovori

  • DANA

    16.3.2022 #15 Author

    Dobro se setise

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #16 Author

    Eto ponekad da država misli na studente

    Odgovori

  • Milisavka

    20.3.2022 #17 Author

    Treba ulagati u mlade i studente da bi ostali u zemlji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...