na korak od investicionog kreditnog rejtinga

Mali premijeru Bavarske: Kroz svetsku krizu Srbija ide stabilno i predostrožno

EUSrbijaVesti

15.3.2024 17:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mali premijeru Bavarske: Kroz svetsku krizu Srbija ide stabilno i predostrožno Mali premijeru Bavarske: Kroz svetsku krizu Srbija ide stabilno i predostrožno
Ministar finansija Siniša Mali je u Beogradu ocenio danas da Srbija prolazi stabilno kroz „višeslojnu krizu koja potresa ceo svet“, uz konstantan oprez i mere predostrožnosti... Mali premijeru Bavarske: Kroz svetsku krizu Srbija ide stabilno i predostrožno

Ministar finansija Siniša Mali je u Beogradu ocenio danas da Srbija prolazi stabilno kroz „višeslojnu krizu koja potresa ceo svet“, uz konstantan oprez i mere predostrožnosti kojima se čuvaju stabilnost javnih finansija, privredni rast, rast broja radnih mesta i životnog standarda građana.

Mali je u Beogradu predsedniku Vlade Bavarske Markusu Zederu i njegovoj delegaciji predstavio kapitalne projekte koji se očekuju u Srbiji i dosadašnje ekonomske pokazatelje tokom velike svetske zdravstvene, ekonomske, energetske i političke krize koja traje četiri godine sa ekonomskim posledicama za sve u svetu, prenosi Beta.

Podsetio je da je bruto-domaći proizvod (BDP) prošle godine bio 69,5 milijardi evra i da je plan da ove godine BDP bude 74,9 milijardi evra, kako bi do 2027. dostigao oko 92,7 milijardi evra.

Mali je naveo da je javni dug 48,3 odsto BDP-a s tendencijom smanjivanja od četiri godine u kontinuitetu.

„Pametno i promišljeno se zadužujemo, ne trošimo taj novac na potrošnju, već na investiranje, a nemamo probleme likvidnosti, pa time ni plaćanja rata. Efekat takvih poteza nam se vraća kroz ovakve rezultate“, rekao je Mali.

Predstavio je i rezultate privlačenja rekordnog nivoa stranih direktnih investicija u vrednosti od 4,5 milijarde evra 2023. godine i istakao da je u Srbiji nezaposlenost 9,1 odsto i da je radno angažovano više od 2,3 miliona ljudi.

„Srbija je na korak od investicionog (kreditnog) rejtinga, a četvorogodišnji program razvoja vrednosti 17,8 milijardi evra doneće rast životnog standarda, ubrzanje modernizacije zemlje, dalji razvoj infrastrukture, industrijalizaciju i uspešno održavanje međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 u Beogradu“, rekao je Mali.

Naveo je da tokom te izložbe Srbija očekuje predstavljanje više od 100 zemalja u novom EXPO kompleksu kod Beograda – „grinfild investiciji“ na 25 hektara, čija je izgradnja već počela.

Na tom mestu biće izgrađen i „Nacionalni stadion“ i „Akvatik centar“ za vodene sportove, kao i „rezidencijalni kompleks“ sa 1.500 stanova.

„Investicija će podrazumevati i 18 kilometara nove pruge, pristupne saobraćajnice i svu neophodnu prateću infrastrukturu. Dobrodošli ste da sve to da vidite 2027. godine“, rekao je Mali nemačkim zvaničnicima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...