o saradnji dve zemlje i sprovođenju zelene agende

Mali razgovarao sa ambasadorom Finske u Srbiji

SrbijaVesti

29.3.2023 16:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mali razgovarao sa ambasadorom Finske u Srbiji Mali razgovarao sa ambasadorom Finske u Srbiji
Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je u sredu sa ambasadorom Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom o saradnji dve zemlje, kao i o sprovođenju... Mali razgovarao sa ambasadorom Finske u Srbiji

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je u sredu sa ambasadorom Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom o saradnji dve zemlje, kao i o sprovođenju zelene agende.

Mali i Lahdevirt su razgovarali o članstvu Srbije u Кoaliciji ministara finansija u vezi sa klimatskim promenama.

Mali je istakao da će Srbija pristupiti toj koaliciji, te da se nada da će i druge zemlje regiona učiniti isto, prenela je Beta.

On je podsetio da je Srbija 2021. godine izdala prvu zelenu obveznicu, kao prva zemlja u regionu i jedina zemlja van Evropske unije koja je to uspela da uradi. Dodao je i da je Srbija rešila višedecenijski problem deponije u Vinči, te da se u okviru projekta Čista Srbija grade fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciona mreža širom zemlje.

Mali je istakao i da je norveška kompanija Ristad angažovana za podršku u transformaciji energetskog sektora, kao i da je ulaganje u taj sektor apsolutni prioritet Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, u transformaciji i modernizaciji Poreske uprave učestvuje konsultant iz Finske, koji je bio i direktor u toj upravi u svojoj zemlji.

Rekao je i da slede novi važni projekti u Upravi carina, kao što su e-otpremnice, te da će, zajedno sa već postojećim e-fakturama, time biti zaokružen važan proces u privredi Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...