Velike IT kompanije rekordnom brzinom kupuju manje rivale

Microsoft je šampion u kupovini tehnoloških startapova koji bi jednog dana mogli postati njegovi rivali

BerzaNovacSvetVesti

20.9.2021 18:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Microsoft je šampion u kupovini tehnoloških startapova koji bi jednog dana mogli postati njegovi rivali Microsoft je šampion u kupovini tehnoloških startapova koji bi jednog dana mogli postati njegovi rivali
Najveće svetske tehnološke kompanije ove godine su rekordnom brzinom preuzele manje rivale u naletu kupovine koji se dešava dok se američki političari i regulatori... Microsoft je šampion u kupovini tehnoloških startapova koji bi jednog dana mogli postati njegovi rivali

Najveće svetske tehnološke kompanije ove godine su rekordnom brzinom preuzele manje rivale u naletu kupovine koji se dešava dok se američki političari i regulatori pripremaju za suzbijanje dogovora koji prolaze „ispod radara“.

Podaci Refinitiva koje je analizirao Financial Times pokazuju da su tehnološke kompanije potrošile najmanje 264 milijarde dolara kupujući potencijalne rivale vredne manje od milijardu dolara od početka 2021. godine naovamo – dvostruko više od prethodnog rekorda registrovanog 2000. godine tokom „dotcom ekspanzije“.

Gomila preuzimanja dolazi usred mnogo strožeg nadzora koji sprovodi Bela kuća, regulatori i članovi Kongresa, koji su optužili velike tehnološke kompanije – posebno Apple, Facebook, Google, Amazon i Microsoft – da guše konkurenciju i nanose štetu potrošačima.

Federalna komisija za trgovinu (FTC) istražuje davno završene akvizicije kompanije Facebook, kada su preuzeti Instagram i WhatsApp, i upozorava da bi mogla ispitati i druge slične transakcije, čak i nakon što su izvršene. Ona ima poziciju da poništava poslove ako ih smatra nezakonitim i da blokira druge u budućnosti, piše FT.

Komisija je prošle nedelje objavila rezultate studije o tehnološkim spajanjima i preuzimanjima od 2010. do 2019. godine, stavljajući u središte pažnje deceniju frenetične aktivnosti u kojoj su kompanije brzo kupovale manje rivale.

Predsedavajuća Komisije, Lina Kan (Lina Khan), rekla je da studija „naglašava potrebu da pomno ispitamo zahteve izveštavanja. . . i da identifikujemo oblasti u kojima je FTC možda stvorio rupe koje neopravdano omogućavaju da se poslovne transakcije obavljaju ispod radara”.

Transakcije u vrednosti manjoj od 92 miliona dolara ne moraju se prijavljivati američkim regulatornim vlastima.

Analiza podataka FT pokazuje da je uprkos takvim upozorenjima, broj preuzimanja povećan od kraja vremenskog okvira izveštaja. Od početka godine, tehnološke kompanije potpisale su rekordne 9.222 transakcije za kupovinu startapova pojedinačne vrednosti manje od milijardu dolara, što je oko 40 odsto iznad nivoa iz 2000. godine.

Beri Lin (Barry Linn), direktor Instituta za otvorena tržišta sa sedištem u Vašingtonu, rekao je da je to bilo predvidivo. „Ovo dogovaranje je loše jer čini korporacije mnogo moćnijim. Povećava njihovu moć nad ljudima koji rade za njih, nad tržištima kapitala i investitorima, i blokira vrstu konkurencije koja može doneti inovacije“, ističe Lin.

Tehnološka spajanja i akvizicije svih veličina dostigle su nove vrhunce 2021. godine, delimično i zbog toga što su kompanije pojačale svoje digitalne mogućnosti pošto su milioni ljudi prihvatili internet i e-trgovinu tokom pandemije.

Studija FTC otkrila je da su Apple, Facebook, Amazon, Google i Microsoft u periodu od januara 2010. godine do decembra 2019. izvršili 819 akvizicija koje nisu bile registrovane jer nisu ispunile zahteve za izveštavanje. Osim veličine transakcije, druga izuzeća mogu uključivati prekogranične poslove u kojima kupac ne stiče kontrolu.

Studija naglašava kako su velike tehnološke kompanije sistemski koristile akvizicije interesantnih početnika kako bi eliminisale eventualne buduće konkurente.

Ugovori vredni manje od praga izveštavanja od 92 miliona dolara takođe su dostigli rekordnu vrednost po ukupnoj količini ove godine, prema podacima Refinitiva, pri čemu je 66 milijardi dolara potrošeno na preuzimanje imovine u ovoj kategoriji veličina, kroz 8.451 transakciju – što je 35 odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

Microsoft je najveći kupac ovakvih preduzeća među pet kompanija navedenih u izveštaju, sa devet transakcija ispod praga. Kompanija koju je osnovao Bil Gejts (Bill Gates) takođe je sklopila neke veće poslove, uključujući preuzimanje pionira glasovne komunikacije Nuance za 16 milijardi dolara.

Drugi po veličini nabavljača u kategoriji „malih poslova“ bio je Amazon, gigant e-trgovine, sa osam transakcija. Kompanija Džefa Bezosa (Jeff Bezos) takođe je sklopila jedan mega-posao otkupivši legendarni filmski studio MGM za 8,45 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...