Aktivno učešće Elektroprivrede Srbije u ovom procesu

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo aukcije za razvoj obnovljivih izvora energije

SrbijaVesti

14.6.2023 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo aukcije za razvoj obnovljivih izvora energije Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo aukcije za razvoj obnovljivih izvora energije
Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija (podsticaja) za obnovljive izvore energije, vetroelektrane od 400 MW i... Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo aukcije za razvoj obnovljivih izvora energije

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenuli su aukcije za dodelu tržišnih premija (podsticaja) za obnovljive izvore energije, vetroelektrane od 400 MW i solarne elektrane od 50 MW, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je postupak aukcija digitalizovan, što obezbeđuje brzo, efikasno i transparentno sprovođenje procesa, čiji će rezultat biti 450 novih zelenih megavata za privredu i građane u elektroenergetskom sistemu Srbije.

Pokrenuli smo aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE. Ovo su najveće aukcije koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana. Sprovodimo ih u skladu sa najboljom svetskom praksom i prelazimo na tržišne premije, koje omogućavaju bolje upravljanje troškovima“, rekla je Đedović.

Dodala je da će se time podstaći priliv direktnih stranih investicija, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), razvoj građevinske industrije, „potencijalno“ smanjenje troškova električne energije i sigurnije snabdevanje naše privrede i građana.

Ona je navela da se očekuje i aktivno učešće Elektroprivrede Srbije (EPS) u ovom procesu zarad sigurnije snabdevenosti građana i privrede, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Procenjuje se, kako je rekla, da će uspešnom realizacijom aukcija, EPS prihodovati godišnje više od tri miliona evra, uzimajući u obzir relevantne tržišne cene.

Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojom država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji tako što isplaćuje razliku između ponuđene cene na aukciji i tržišne cene.

Ako tržišne cene budu veće od ponuđene cene proizvođača na aukciji, proizvođač će razliku platiti državi. Referentna tržišna cena za obračun tržišne premije je cena električne energije na srpskoj berzi (SEEPEX).

Maksimalnu cenu koju proizvođač OIE može ponuditi na aukciji definiše Vlada i ona iznosi 105 evra po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-satu za solarne elektrane.

Prednost za dobijanje podsticaja će imati oni investitori koji ponude najnižu cenu u odnosu na maksimalnu definisanu. Na taj način se očekuje ostvarenje smanjenja troškova električne energije.

Ovo su ujedno i prve aukcije u okviru Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 MW za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.

Tehničku pomoć za razvoj pravnog i regulatornog okvira za sprovođenje aukcija pruža Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz finansijsku podršku Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i akcionara EBRD-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...