na uvid javnosti do 1. novembra

Načinjen prvi korak u vezi sa Sajmom, izdvaja se parcela javne namene Hale 1

InfrastrukturaSrbijaVesti

27.10.2023 17:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Načinjen prvi korak u vezi sa Sajmom, izdvaja se parcela javne namene Hale 1 Načinjen prvi korak u vezi sa Sajmom, izdvaja se parcela javne namene Hale 1
Urbanistički projekat za formiranje parcele javne namene Hale 1 Beogradskog sajma i dela javne saobraćajnice, koji je izrađen na osnovu inicijative „BW Belgrade waterfront“,... Načinjen prvi korak u vezi sa Sajmom, izdvaja se parcela javne namene Hale 1

Urbanistički projekat za formiranje parcele javne namene Hale 1 Beogradskog sajma i dela javne saobraćajnice, koji je izrađen na osnovu inicijative „BW Belgrade waterfront“, na javnom je uvidu do srede, 1. novembra.

Kako piše N1, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je prošlog petka javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za delove katastarskih parcela 10652/2, 10652/6, 11114/1, 11127/1, 11121/42, 11121/45 i 11123/26 u Katastarskoj opštini Savski venac, a uvidom u katastar moglo se videti da je reč o prostoru na kom se danas nalazi Beogradski sajam.

Iako se očekivalo da će javnosti biti predočena vizija tog prostora, nakon najavljene selidbe Sajma u Surčin po zavšetku specijalizovane izložbe EXPO 2027, na javnom uvidu se zapravo nalazi projekat za formiranje parcele javne namene Hale 1 Beogradskog sajma i dela javne saobraćajnice.

Planski osnov za predmetnu lokaciju, kako se navodi u urbanističkom projektu, predstavljaju Plan generalne regulacije grada Beograda, Zakon o državnom premeru i katastru, Plan generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda i Plan generalne regulacije šinskih isstema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za I fazu prve linije metro sistema, navodi N1.

Predmetnim urbanističkim projektom se iz kompleksa Beogradskog sajma izdvaja celina koja je neophodna za funkcionisanje Hale 1 Beogradskog sajma koja se iz namene „komercijalna zona – ostalo građevinsko zemljište“ definiše kao građevinska parcela javne namene (GP1) i parcela javne saobraćajne površine (JS1).

Ovim urbanističkim projektom se, kako se navodi, ne predviđaju intervencije na objektu Hale 1, već se definiše građevinska parcela Hale 1 i javne saobraćajne površine, odnosno dela planirane saobraćajnice po Planu generalne regulacije sa koje se planira pristup Hali 1.

Ističe se i da se ne menjaju kapaciteti ni parametri vezani za infrastrukturu, kao ni njihove trase.

U kasnijoj fazi razrade kompleksa Beogradskog sajma, kako se navodi u datom urbanističkom projektu, planskim dokumentom će biti definisani urbanistički parametri vezani za ekonstrukciju Hale i pripadajuće infrastrukture.

Dodaje se i da su sve navedene parcele u okviru granica urbanističkog projekta, kojim se formiraju parcele javne namene 1/1 javna svojina Republike Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...