Blagi pad cena zbog straha od nove blokade u Kini

Nafta pojeftinila za dva dolara po barelu

SvetVesti

13.6.2022 08:50 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nafta pojeftinila za dva dolara po barelu Nafta pojeftinila za dva dolara po barelu
Cene nafte pale su za oko 1,7 odsto u ponedeljak ujutu (CET), nakon što su testiranja na Covid-19 u Pekingu i Šangaju tokom vikenda... Nafta pojeftinila za dva dolara po barelu

Cene nafte pale su za oko 1,7 odsto u ponedeljak ujutu (CET), nakon što su testiranja na Covid-19 u Pekingu i Šangaju tokom vikenda izazvala bojazan da će se blokade vratiti, smanjujući lokalnu potražnju.

Referentna nafta Brent izgubila je više od dva dolara vrednosti u odnosu na petak, pa se njome trgovalo po ceni od 119,90 dolara za barel. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) takođe je pojeftinila za oko dva dolara, na 118,50 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Pad cena ipak je skroman, naglašavajući da je uprkos ekonomskom usporavanju odnos ponude i potražnje ostao tesan. Malo je verovatno da će se trend nastaviti i da će doći do produženog pada cena, osim ukoliko američka tržišta ne uđu u punu recesiju, a Kina u nova masovna zaključavanja, prenosi Investing.

Podsetimo, banka Goldman Sachs prognozirala je prošle nedelje da će cene nafte i benzina još porasti tokom predstojećeg leta. Prema toj prognozi cena Brent nafte prosećno će koštati 140 dolara za barel u periodu od jula do septembra. U prethodnoj prognozi Goldman Sachs predvideo je cenu od 125 dolara u istom periodu.

Prema novoj prognozi, maloprodajne cene benzina porašće na nivo koji odgovara ceni sirove nafte od 160 dolara za barel, kako bi se smanjila potražnja. „Veliki skok cena i dalje je moguć ovog leta“, navela je banka u izveštaju svojim klijentima.

  • MARKO7

    13.6.2022 #1 Author

    Pa i nije neko smanjenje…

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.6.2022 #2 Author

    Nestabilnost sve veca,cene ce padati i rasti iz dana u dan…

    Odgovori

  • NINICA

    5.11.2022 #3 Author

    Iz dana u dan cene idu gore dole , i tako u krug!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...