Slom kineskog tržišta nekretnina i njegovih predvodnika

Najbogatija žena u Aziji za godinu dana izgubila polovinu svog bogatstva

BankeLifestyleNekretnineNovacPoslovanjeVesti

28.7.2022 10:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najbogatija žena u Aziji za godinu dana izgubila polovinu svog bogatstva Najbogatija žena u Aziji za godinu dana izgubila polovinu svog bogatstva
Najbogatija žena u Aziji izgubila je više od polovine svog bogatstva tokom prošle godine jer kriza koja je zahvatila kineski sektor nekretnina nastavlja da... Najbogatija žena u Aziji za godinu dana izgubila polovinu svog bogatstva

Najbogatija žena u Aziji izgubila je više od polovine svog bogatstva tokom prošle godine jer kriza koja je zahvatila kineski sektor nekretnina nastavlja da se pogoršava, pokazuje najnoviji Bloombergov indeks milijardera.

Jang Huijan (Yang Huiyan) je većinski akcionar najvećeg kineskog investitora u građevinskoj industriji Country Garden. Njeno neto bogatstvo za godinu dana smanjeno je za više od 52 odsto sa 23,7 milijardi dolara na 11,3 milijardi dolara.

U znak da se kriza širi na građevinske izvođače i prodavce nekretnina za koje se ranije smatralo da su stabilni, njeno bogatstvo je u sredu pretrpelo veliki udarac kada su akcije Country Gardena sa sedištem u Guangdongu pale za 15 odsto nakon što je kompanija objavila da će prodati deo svojih akcija kako bi podigla gotovinu za svojih refinansiranje dugova.

Jang je nasledila svoje bogatstvo kada je njen otac – osnivač Country Gardena Jang Guoćang (Yang Guoqiang) – preneo svoje akcije na nju 2005. godine, navodi Guardian. Postala je najbogatija žena u Aziji dve godine kasnije nakon inicijalne javne ponude kompanije na berzi u Hong Kongu.

Kineske vlasti su se obračunavale sa prevelikim dugom u sektoru nekretnina 2020. godine, ostavljajući velike igrače kao što su Evergrande i Sunac da se izbore za izvršenje plaćanja, primoravši ih da ponovo pregovaraju sa poveriocima dok su se nalazili na ivici bankrota.

Kupci širom zemlje, besni zbog zaostajanja u izgradnji i kašnjenja u isporuci svojih nekretnina, počeli su da zadržavaju plaćanja hipoteke za kuće prodate pre završetka gradnje.

Iako je Country Garden ostao relativno neoštećen industrijskim previranjima, u sredu je prestrašio investitore najavom da planira da prikupi više od 343 miliona dolara prodajom akcija, delom za plaćanje dugova.

Procenjuje se da sektor nekretnina čini 18-30 odsto BDP-a Kine i ključni je pokretač rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Analitičari su upozorili da je industrija zarobljena u „začaranom krugu“ koji bi dodatno umanjio poverenje potrošača, nakon objavljivanja sumornih podataka o rastu u drugom kvartalu koji su bili najgori od početka pandemije Covid-19.

  • SNEZANA

    28.7.2022 #1 Author

    Ne brinem se puno za nju

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.8.2022 #2 Author

    Sto govori da garancije nema ni u jednom poslu kada je nestabilna situacija u celom svetu…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    9.1.2023 #3 Author

    Koliko je samo ljudi potpuno bankrotiralo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...