Sada pretnju predstavljaju inflatorni pritisci

Najbolja poslovna aktivnost u evrozoni u poslednje tri godine

EUVesti

21.5.2021 16:30 Autor: Marko Miladinović 0

Najbolja poslovna aktivnost u evrozoni u poslednje tri godine Najbolja poslovna aktivnost u evrozoni u poslednje tri godine
Ekonomski rast u evrozoni ubrzao se u maju najboljim tempom u poslednje tri godine, jer se ponovni uspon aktivnosti u dominantnoj uslužnoj industriji bloka... Najbolja poslovna aktivnost u evrozoni u poslednje tri godine

Ekonomski rast u evrozoni ubrzao se u maju najboljim tempom u poslednje tri godine, jer se ponovni uspon aktivnosti u dominantnoj uslužnoj industriji bloka nadovezao na procvat proizvodnog sektora.

Kompoziti indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava kompanija IHS Markit za prikupljanje i obradu podataka, a koji predstavlja pouzdan pokazatelj ekonomskog zdravlja, popeo se u maju na 56,9 poena sa aprilskih 53,8 bodova.

Ovo povećanje se duguje sve većem broju preduzeća koja su se ponovo otvorila, ili su u najmanju ruku prolagodila poslovanje pandemijskom zaključavanju.

Majski nivo PMI indeksa je najviši od februara 2018. godine i znatno je iznad simbolične granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Indeks PMI u industriji usluga je skočio na 55,1 poena ovog meseca sa 50,5 poena u aprilu, i na najvišoj je koti od juna 2018.

Uslužne kompanije su imale koristi od oslobađanja potisnute potražnje, pri čemu je indeks novih poslova, koji je tokom većeg perioda pandemije bio ispod 50 bodova, uzleteo na 56,7 poena sa ranijih 49,7, što je najviše od januara 2018. godine. Proizvodna industrija je mnogo bolje prebrodila pandemiju od usluga, jer su fabrike uglavnom ostale otvorene. PMI indeks u proizvodnji iznosi 62,8 poena, što je zanemaljivo niže od rekordne vrednosti iz aprila, od 62,9 bodova.

Proizvođači se muče s nabavkom sirovina zbog problema s manjkom ponude i suočavaju se sa visokim rastom troškova inputa. Indeks koji meri kretanje troškova porastao je u maju na 86,5 bodova, na najviši nivo od juna 1997. godine, kada je Markit pokrenuo ovo istraživanje.

„Koliko dugo će ovi inflatorni pritisci trajati zavisiće od toga kojom će se brzinom ponuda oporaviti i uskladiti sa potražnjom. Neravnoteža se, međuitim, za sada pogoršava, što rezultira najvećim ikada zabeleženim pritiskom na cene robe“, zaključuju u HIS Markit.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...