Dovoljno projekata za sredstva IPARD fondova

Najviše zahteva za nabavku nove mehanizacije i izgradnju objekata

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

26.9.2021 11:01 Autor: Stanislav Stanišić 0

Najviše zahteva za nabavku nove mehanizacije i izgradnju objekata Najviše zahteva za nabavku nove mehanizacije i izgradnju objekata
Do sada je sprovedeno deset IPARD javnih poziva, šest u okviru Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, tri u okviru Mere... Najviše zahteva za nabavku nove mehanizacije i izgradnju objekata

Do sada je sprovedeno deset IPARD javnih poziva, šest u okviru Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, tri u okviru Mere 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, dok je prethodne godine po prvi put sproveden javni poziv u okviru Mere 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koja je namenjena ruralnom turizmu.

Kako za Biznis.rs kažu iz Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede Srbije, trenutno je za zainteresovane poljoprivrednike aktuelan drugi javni poziv za IPARD podsticaje namenjene diverzifikaciji poljoprivrednih gazdinstava i razvoju poslovanja, na koji mogu da se prijave do 17. decembra.

Uprava za agrarna plaćanja, koja je objavila poziv, navela je da se on odnosi na ulaganje i troškove za ruralni turizam.

„IPARD podsticaji iznose do 65 odsto ukupnih troškova investicije, umanjenih za porez na dodatu vrednost. Korisnik kroz ove podsticaje može da dobije najmanje 5.000, a najviše 300.000 evra. Na devet javnih poziva (koji su u odmaklom procesu realizacije, dok je šesti poziv za Meru 1 zatvoren 10. septembra 2021. godine i zahtevi su još u fazi evidencije) podneto je 1.748 zahteva za koje su zahtevana sredstva od oko 218,12 miliona evra“, ističu iz Uprave.

U okviru šestog Javnog poziva zainteresovana fizička i pravna lica mogla su da konkurišu za investicije u izgradnju objekata, kao i nabavku nove opreme, mašina i mehanizacije (osim traktora). Prihvatljivi sektori za investiranje su: mleko, meso, voće i povrće, ostali usevi, grožđe i jaja.

Ovo je IPARD javni poziv za koji do sada opredeljen najveći iznos sredstva od 6.460.900.000 dinara (oko 55 miliona evra) zbog velikog interesovanja koje vlada za ovu meru na osnovu dosadašnjeg iskustva.

„Visina podsticaja iznosi od 60 do 70 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac zahteva mladi poljoprivrednik (do 40 godina u trenutku podnošenja zahteva za odobravanje projekta) i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području. Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća, ostalih useva i grožđa mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a u sektorima mleka, mesa i jaja od 5.000 do 1.000.000 evra“, kažu iz Uprave za agrarna plaćanja.

Foto: Rawpixel

Pristiglo je 369 zahteva, što je najviše po javnom pozivu za izgradnju objekata i nabavku mehanizacije. Po sadašnjoj proceni na osnovu evidentiranih zahteva u okviru ovog javnog poziva će se sprovesti bodovanje i rangiranje.

Odgovor poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, po broju pristiglih zahteva, ide u prilog činjenici da ima dovoljno razvojnih projekata, ali se očekuje da se u narednom programskom ciklusu pre svega prerađivači u okviru Mere 3 odvaže na investicije većeg opsega.

„Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period 2014. do 2020. godine predviđa podršku koja se isplaćuje krajnjim korisnicima – poljoprivrednim gazdinstvima u vrednosti od 175 miliona evra iz budžeta Evropske unije zajedno sa 65 miliona evra iz budžeta Republike Srbije. Do sada je odobreno je 735 zahteva sa podrškom od 65.80 miliona evra“, navode sagovornici našeg portala.

Najviše podnetih – 830, a samim tim i odobrenih zahteva, bilo je za nabavku novog traktora u okviru mere 1, ali su po obimu sredstava najintenzivnije bile investicije u izgradnju i opremanje objekata za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u sektoru ostalih useva i voćarstva, dok su u meri 3 najzastupljeniji bili izgradnja i opremanje procesnom opremom za prerađivačke kapacitete u sektoru voća.

Prepreke u raspodeli sredstava ne postoje jer su pravila jasno definisana IPARD programom i zakonskim normama. Na realizaciju programa je uticao čitav niz različitih faktora, uključujući i otežanu realizaciju investicija od strane korisnika uzrokovanu nepovoljnom epidemiološkom situacijom, zaključuju iz Uprave za agrarna plaćanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...