Popušta zabrinutost zbog omikron soja korona virusa

Nedelja u kojoj su porasle cene nafte

AnalizaSvetU fokusuVesti

11.12.2021 09:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nedelja u kojoj su porasle cene nafte Nedelja u kojoj su porasle cene nafte
Cene nafte postigle su ove nedelje najviši sedmični rast od kraja avgusta, budući da je raspoloženje tržišta podstaknuto ublažavanjem zabrinutosti zbog uticaja omikron varijante... Nedelja u kojoj su porasle cene nafte

Cene nafte postigle su ove nedelje najviši sedmični rast od kraja avgusta, budući da je raspoloženje tržišta podstaknuto ublažavanjem zabrinutosti zbog uticaja omikron varijante korona virusa na globalni ekonomski rast i potražnju za gorivom.

Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) porasla je od 3. do 10. decembra posle podne (CET) sa 66,26 na 71,67 dolara za barel. U istom periodu severnomorska nafta Brent poskupela je sa 69,88 na 75,15 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice. To je rast za oko osam odsto u proteklih sedam dana.

Ranije ove nedelje, tržište nafte polovično se oporavilo od gubitaka koji su nastali nakon pojave omikron varijante korona virusa 25. novembra, a cene su podignute zahvaljujući ranim studijama koje sugerišu da tri doze vakcine Pfizer pružaju zaštitu od novog soja Covid-19.

Nakon što su cene nafte rasle u većem delu 2021. godine na bazi oporavka ekonomskih aktivnosti, taj trend se preokrenuo tokom kasne jeseni. Među faktorima pada cena na svetskom tržištu je odluka SAD i nekih drugih velikih potrošača da oslobode naftu iz strateških rezervi, kako bi ukrotili rast cena goriva, prenosi Wall Street Journal.

Najnovija ograničenja putovanja zbog omikron varijante virusa, uticala su na smanjenje potražnje za avionskim gorivom. Usporen je domaći vazdušni saobraćaj u Kini, zbog strogih ograničenja putovanja i slabljenja poverenja potrošača nakon ponovljenih lokalnih epidemija.

U međuvremenu, rejting agencija Fitch Ratings snizila je ocenu kineskih investitora nekretnina Evergrande i Kaise, zbog neizvršenja finansijskih obaveza. To je pojačalo strahove od usporavanja ekonomije najvećeg svetskog uvoznika nafte.

Cene su dostigle maksimalne vrednosti u drugoj polovini oktobra, kada se Brent naftom trgovalo po ceni nešto višoj od 85 dolara po barelu. WTI nafta prodavala se po ceni višoj od 84 dolara za barel prvog dana u novembru, što je bilo najviše u poslednjih sedam godina.

Uprkos novoj neizvesnosti koju je unela pojava novog soja korona virusa, analitičari predviđaju rast cena nafte u 2022. godini. Tako je JPMorgan predvideo da će iduće godine nafta poskupeti na 125 dolara za barel, a 2022. godine na 150 dolara. Podsetimo, na početku ove godine cene nafte bile su niže od 50 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...