Banka Engleske između dinamike ECB i Feda

Neizvesno smanjenje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji

BankeNovacSvetVesti

22.4.2024 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neizvesno smanjenje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji Neizvesno smanjenje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji
Banka Engleske našla se u centru transatlantske podele oko toga ko će prvi smanjiti kamatne stope, sa skupim posledicama za trgovce hartijama od vrednosti... Neizvesno smanjenje kamatnih stopa u Velikoj Britaniji

Banka Engleske našla se u centru transatlantske podele oko toga ko će prvi smanjiti kamatne stope, sa skupim posledicama za trgovce hartijama od vrednosti i britanske političke lidere koji se nadaju olakšanjima u izbornoj godini zbog visokih troškova zaduživanja.

Na jednoj strani su ekonomisti londonskog Sitija i guverner Banke Engleske Endru Bejli (Andrew Bailey) koji kažu da izgledi Velike Britanije više podsećaju na one Evropske centralne banke. Na drugoj strani su investitori, koji se klade da će put Banke Engleske ka smanjenju kamatnih stopa više ličiti na onaj Federalnih rezervi, jer brzo revidiraju očekivanja o ublažavanju u SAD ove godine, prenosi Bloomberg.

Federalne rezerve su nagovestili da će kamatne stope u SAD biti više duže vreme. Čak i ako druge centralne banke kažu da su srećne da „svesno raskinu“ sa praćenjem politike Feda, realnost je da to nije razmimoilaženje koje će iko od njih dočekati raširenih ruku.

Banka Engleske još može da smanji kamatne stope u maju, saopštila je banka Morgan Stanley, prenosi CBNC. Kontroverzna prognoza njujorške banke daleko je od opšteg konsenzusa, koji trenutno predviđa početak smanjenja kamatnih stopa britanske centralne banke u septembru.

Očekivanja o smanjenju kamatnih stopa smanjena su u poslednjih nekoliko nedelja, jer su podaci o višoj inflaciji u SAD od očekivane, kao i izjave zvaničnika Feda bacile sumnju na globalnu deflacionu sliku. BoE bi zbog toga mogla da odloži smanjenje kamatnih stopa do novembra, uoči opštih izbora u Velikoj Britaniji koji moraju biti održani pre 28. januara iduće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...