Investitore i dalje brine potencijalna recesija

Nestabilno berzansko trgovanje dovelo do pada Dow Jones indeksa

BerzaNovacSvetVesti

6.7.2022 11:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nestabilno berzansko trgovanje dovelo do pada Dow Jones indeksa Nestabilno berzansko trgovanje dovelo do pada Dow Jones indeksa
Wall Street beleži pad Dow Jones indeksa, dok je S&P 500 blago porastao nakon vrlo nestabilnog trgovanja, do koga je dovela sada već konstantna... Nestabilno berzansko trgovanje dovelo do pada Dow Jones indeksa

Wall Street beleži pad Dow Jones indeksa, dok je S&P 500 blago porastao nakon vrlo nestabilnog trgovanja, do koga je dovela sada već konstantna zabrinutost investitora da će agresivno povećanje kamata američke centralne banke izazvati recesiju.

Dow Jones indeks je pao je za 0,42 odsto, na 30.967 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,16 odsto na 3.831 poen, a Nasdaq indeks 1,75 odsto na 11.322 boda, prenosi agencija Mina.

Na najvećoj svetskoj berzi i dalje se trguje vrlo nestabilno. U prvom delu trgovanja u utorak, Dow Jones je bio u minusu i oko 700 bodova, a S&P 500 i više od dva odsto.

U drugom delu trgovanja indeksi su nadoknadili početne gubitke, pri čemu je S&P 500 ipak završio dan u pozitivnom području.

Nestabilno trgovanje posledica je strahovanja ulagača od recesije, jer zbog visoke inflacije američka i mnoge druge centralne banke širom sveta podižu kamatne stope.

Poslednji podaci pokazuju da se rast ekonomija Sjedinjenih Američkih Država i evrozone usporava, pa je najvažnije pitanje da li centralne banke uspeti da suzbiju inflaciju uz „meko“ prizemljenje privrede ili će ga gurnuti u recesiju.

U prvom tromesečju američka ekonomija pala je na kvartalnom nivou, a ni makroekonomski podaci u drugom tromesečju nisu sjajni.

U fokusu ulagača biće objava zapisnika s poslednje sednice američke centralne banke, na kojoj je ta monetarna institucija povećala ključne kamate za 0,75 procentnih poena.

Informacija o tome da li se nazire popuštanje inflacije, mogla bi se u petak naći u izveštaju o zapošljavanju i dnevnicama u SAD u junu.

U prvom polugodištu vrednost Dow Jones indeksa pala je više od 15 odsto, S&P 500 više od 20 odsto, a Nasdaq indeks gotovo 30 odsto.

To je za S&P 500 indeks bilo najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962, a za Nasdaq najgore od kada taj indeks postoji.

A na evropskim berzama cene akcija su oštro pale. Londonski FTSE indeks niži je za 2,86 odsto, pa je trenutno na nivou od 7.025 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 2,91 odsto, na 12.401 poena, a pariski CAC 2,68 odsto, na 5.794 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...