Ne postoji razlog da se nastavi prošlonedeljni rast akcija

Wall Street beleži pad berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

28.6.2022 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Wall Street beleži pad berzanskih indeksa Wall Street beleži pad berzanskih indeksa
Početkom ove nedelje Wall Street beleži blagi pad berzanskih indeksa jer, ako se uzme u obzir visoka inflacija i rast kamatnih stopa, nema previše... Wall Street beleži pad berzanskih indeksa

Početkom ove nedelje Wall Street beleži blagi pad berzanskih indeksa jer, ako se uzme u obzir visoka inflacija i rast kamatnih stopa, nema previše razloga da se nastavi snažan rast cena akcija kakav je zabeležen prošle nedelje.

Dow Jones indeks je niži za 0,2 odsto, pa je pao na 31.438 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto, na 3.900 poena, a Nasdaq indeks 0,72 odsto, na 11.524 boda.

Tokom trgovanja indeksi su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, da bi kraj trgovanja dočekali u minusu, što je dovelo do pada cena deonica velikih tehnoloških kompanija kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U osam od 11 najvažnijih sektora cene deonica su pale. Ipak, zahvaljujući rastu cena nafte, energetski sektor beleži rast 2,8 odsto.

Prošle nedelje rast berzanskih indeksa podstakle su naznake usporavanja rasta ekonomije i popuštanja inflacije, zbog kojih su se investitori ponadali da će Federalne rezerve (FED) biti manje agresivne kada je zaoštravanje monetarne politike u pitanju.

No, u ponedeljak objavljeni podaci o narudžbinama u proizvodnji i prodaji kuća bili su bolji od očekivanja, što je u skladu s nedavnim porukama predsednika američkog FED-a Džeroma Pauela (Jeromea Powella) da je ekonomija dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije.

Uprkos snažnom rastu prošle nedelje, S&P 500 se, zajedno sa ostalim indeksima, u junu nalazi na silaznoj putanji.

Do sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija ostalo je još samo nekoliko nedelja. Od 500 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, njih oko 130 objavilo je osvrt na trenutnu poslovnu situaciju. Od toga ih je 45 bilo pozitivno, a 77 negativno.

Na većini evropskih berzi cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks veći je 0,69 odsto, pa je na nivou od 7.258 bodova, a frankfurtski DAX 0,52 odsto, do nivoa od 13.186 bodova. Pariski CAC je pao za 0,43 odsto, na 6.047 bodova.

  • VANJA

    28.6.2022 #1 Author

    Tek ce da se belezi!

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.6.2022 #2 Author

    Silazna putanja ce im biti i u narednom periodu,kako se zahuktava i najavljuje treci svetski rat,bice jos losije…

    Odgovori

  • kaćica

    28.6.2022 #3 Author

    Berza zato i sluzi da akcije idi gore-dole.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...