Uprkos sve većim izgledima za recesiju

Evropski berzanski indeksi zabeležili rast

BerzaEUNovacSvetVesti

24.6.2022 11:44 Autor: Vladimir Jokanović 5

Evropski berzanski indeksi zabeležili rast Evropski berzanski indeksi zabeležili rast
Vrednost evropskih berzanskih indeksa porasla je u petak usled rasta tehnoloških akcija, dok se investitori okreću sugurnijim ulaganjima zbog sve veće zabrinutosti da će... Evropski berzanski indeksi zabeležili rast

Vrednost evropskih berzanskih indeksa porasla je u petak usled rasta tehnoloških akcija, dok se investitori okreću sugurnijim ulaganjima zbog sve veće zabrinutosti da će stroga monetarna politika i rastuća inflacija izazvati globalnu recesiju.

Panevropski indeks Stoxx 600 ojačao je za 1,1 procenat nakon što je tokom prethodne sesije dostigao najniži nivo u ovoj godini, kada su se podaci o aktivnosti evrozone pokazali slabijim od očekivanih i pokvarili raspoloženje investitorima, prenosi Reuters.

Ipak, akcije bi na kraju tekuće nedelje mogle da zabeleže skromne dobitke, podstaknute sektorima tehnologije, ličnih i kućnih dobara i zdravstvene zaštite. Trgovanje je ostalo nestabilno poslednjih dana jer investitori strahuju da će rast kamata i inflacije usporiti zarade i ekonomski rast.

Analitičari navode da su izgledi za recesiju značajno porasli, što je pokrenulo pad cena roba i izazvalo rast vrednosti obveznica, a to je pomoglo berzanskim tržištima. Nemački indeks DAX ojačao je za 0,57 odsto, francuski CAC 40 za 1,58, a britanski FTSE100 porastao je za 1,24 procenta.

Istraživanje Instituta Ifo pokazalo je da je nemački poslovni moral u junu pao više nego što se očekivalo, jer su rastuće cene energije i pretnja od nestašice gasa, uznemirile preduzeća u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Evropski indeks maloprodaje SXRP oslabio je za 1,3 odsto na najniži nivo od marta 2020. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...