Recesija u Americi sve bliža

Vrednost akcija na berzi nastaviće da tone, predviđa Wall Street

AnalizaBankeBerzaNovacU fokusu

22.6.2022 12:55 Autor: Vladimir Jokanović 8

Vrednost akcija na berzi nastaviće da tone, predviđa Wall Street Vrednost akcija na berzi nastaviće da tone, predviđa Wall Street
Vodeće banke sa Wall Streeta prognoziraju da će berzanski indeksi i dalje značajno gubiti vrednost budući da je rizik od recesije sve veći. Da... Vrednost akcija na berzi nastaviće da tone, predviđa Wall Street

Vodeće banke sa Wall Streeta prognoziraju da će berzanski indeksi i dalje značajno gubiti vrednost budući da je rizik od recesije sve veći. Da je recesija blizu upozoravaju i istaknuti pojedinci. Iako su vrednosti akcija u porastu ove nedelje, analitičari banke Societe Generale SA prognoziraju pad vrednosti indeksa S&P 500 za 3.200 bodova ili oko 13 odsto pre praznika Dana nezavisnosti 4. jula.

„Još nismo videli dno“, navedeno je u prognozi banke, u kojoj se ističe da bi pad vrednosti indeksa mogao da dostigne 30 odsto u odnosu na sadašnju vrednost, prenosi Bloomberg.

Societe Generale SA navodi da je ključno da investitori počnu da veruju da će inflacija dugo ostati visoka i da počnu realno da sagledavaju stopu zarade po deonici, koja će ove godine najverovatnije biti negativna.

Sa tom ocenom su saglasni stručnjaci banke Morgan Stanley, dodajući da „medveđe tržište neće biti gotovo sve dok ne dođe recesija ili dok se rizik od nje ne ugasi“. Medveđe tržište je pojam kojim se označava trend pada vrednosti akcija. Morgan Stanley prognozira pad vrednosti indeksa S&P 500, za 15 do 20 odsto, odnosno na 3.000 bodova, ili čak ispod te vrednosti.

Potvrđujući neke od prethodno navedenih procena, stratezi banke Goldman Sachs opisuju sadašnje „medveđe tržište“ kao cikličnu pojavu u ekonomskom ciklusu, navodeći da su cene akcija u riziku od plitke, a ne duboke recesije. „Većina medveđih tržišta završava se kada su ekonomski uslovi i dalje loši, ali postoji osećaj da se više ne pogoršavaju istom brzinom“, navodi Goldman Sachs.

Izvor: FactSet

Banka istovremeno procenjuje kumulativnu verovatnoću recesije na 48 odsto u naredne dve godine, dok je procena njene verovatnoće u prethodnoj prognozi iznosila 35 odsto, prenosi Reuters. „Naša najbolja pretpostavka je da bi recesija bila plitka, iako bismo mogli da zamislimo da potraje i duže nego što bi bilo uz veću podršku politike. Sada vidimo da je rizik od recesije veći i intenzivniji“, navodi Goldman Sachs, izražavajući zabrinutost zbog zaoštravanja politike FED-a.

Investiciona banka UBS takođe je procenila da bi recesija treblo da bude plitka, ali je ne očekuje u SAD ili širom sveta u 2022. ili 2023. godini. Analitičari banke RBC navode da su u razgovorima sa investitorima u SAD zaključili da oni ne raspravljaju o tome da li dolazi recesija, već o tome kada će početi, koliko dugo će trajati i koliko će biti duboka.

Svoje viđenje recesije izneo je i najbogatiji čovek na planeti i izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk), navodeći da je „recesija neizbežna u nekom trenutku“, prenosi Market Watch.

„Što se tiče toga da li će doći do recesije u bliskoj budućnosti, mislim da je verovatnije da će doći, nego da neće“, rekao je Mask na Ekonomskom forumu u Kataru. Njegova izjava je u skladu sa dopisom koji je poslao ranije rukovodiocima kompanije Tesla, u kojem je naveo da ima „super loš osećaj“ o globalnoj ekonomiji i najavio otpuštanje 10 odsto zaposlenih u naredna tri meseca.

Čuveni njujorški profesor i ekonomista Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) rekao je da očekuje recesiju u SAD do kraja tekuće godine. Prema njegovim rečima, poverenje potrošača, maloprodaja, proizvodna aktivnost i tržište stanovanja naglo usporavaju dok je inflacija visoka.

„Veoma je blizu“, naveo je Rubini, dodajući da recesija u SAD još nije počela. On je ocenio da bi američka ekonomija uskoro mogla da doživi veliki pad.

 • Ika

  22.6.2022 #1 Author

  Amerika polako ali sigurno propada

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.6.2022 #2 Author

  Nestabilno trziste je uzdrmalo i Ameriku,bice tek problema…

  Odgovori

 • Sasa

  23.6.2022 #4 Author

  Odstampali bilione dolara a EU bilione eura u koroni i sad kriva Rusija ,Ukrajna,ili ko zna koga ce vec da okrive nije pitanje hoce li vec kada a ako neko zna sta se desava kada se nastampaju pare bez pokrica onda smo to mi…

  Odgovori

 • MAJA

  23.6.2022 #5 Author

  Uvek se prvo kriza oseti na Wall Streetu

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  23.6.2022 #6 Author

  Svi su u poteškočama samo kod nas sve cveta

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.6.2022 #7 Author

  Ništa čudno!

  Odgovori

 • MAJA

  26.6.2022 #8 Author

  Je l ste gledali film Vuk sa Wall Streeta

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...