Ekonomista dr Ljubomir Madžar o povećanju zarada

Nije ni dobro ni održivo da plate rastu brže nego BDP

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

12.11.2021 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs

Nije ni dobro ni održivo da plate rastu brže nego BDP Nije ni dobro ni održivo da plate rastu brže nego BDP
Prema rečima ekonomiste i profesora u penziji dr Ljubomira Madžara, nije održivo da plate rastu brže nego BDP. To je, kako kaže, jedna sistematski... Nije ni dobro ni održivo da plate rastu brže nego BDP

Prema rečima ekonomiste i profesora u penziji dr Ljubomira Madžara, nije održivo da plate rastu brže nego BDP. To je, kako kaže, jedna sistematski loša politika, koja seče granu na kojoj sedi.

„Ta grana može da se odvali, ali nažalost, na toj grani smo sa politikom i mi, ako tresnemo svi ćemo osetiti taj veliki pad. U našem društvu već godinama plate rastu brže nego BDP, što nije dobro i nije održivo. Evo i najnovije najave su takve da će se plate u javnom sektoru povećati za nekih 8,5 odsto, a BDP u tekućim cenama povećaće se po manjoj stopi“, izjavio je ekonomista za N1.

Nije dobro, dodaje, kada se plate tako podstiču, jer nema zemlje koja se razvila tako što su forsirani lični dohoci, potrošnja, to je, kako ističe, jedna velika mana naše politike.

„Nije dobro, isto kao što nije bilo dobro ono neselektivno dotiranje svih građana“, smatra Madžar.

Prof. dr Ljubomir Madžar / Foto: Tanjug

Kako kaže, to je jedna od stvari koje je Fiskalni savet sistematski kritikovao, i nije hteo ni mogao da odobri, a zbog toga su ga u parlamentu, ocenjuje on, žestoko grdili.

„Vlast bi morala da se potrudi da bude selektivna, da prikupi podatke iz kojih bi se videlo kome treba da daju tu pomoć, ako se uopšte pomoć i daje. Onda bi se možda onima koji su u velikoj nevolji moglo dati i tri, četiri puta više. Meni na primer ne bi trebalo dati ništa, mada ne mislim da sam neki Ford ili Rokfeler, ali kad su u pitanju tako sitne hranarine, onda veliki broj građana ne treba da dobije, da bi ugroženi dobili mnogo više, da bi se to osetilo na njihovom kvalitetu života“, naglasio je ekonomista.

Dodao je da se naš količnik javnog duga i BDP-a povećao sa oko 50 procenata na oko 60.

„To za jednu nerazvijenu zemlju kao što je Srbija nije dobro. Ti kriterijumi za stepen zaduživanja su različiti za različite zemlje. Bogate zemlje mogu sebi da daju i veći stepen zaduženosti, a da to ne ugrozi njihovu finansijsku stabilnost“, zaključio je on.