U istom periodu prošle godine, domaća naftna kompanija beležila je gubitke

NIS ostvario dobit od šest milijardi dinara u prvih šest meseci ove godine

BerzaNovacSrbijaVesti

28.7.2021 14:34 Autor: Marko Miladinović 1

NIS ostvario dobit od šest milijardi dinara u prvih šest meseci ove godine NIS ostvario dobit od šest milijardi dinara u prvih šest meseci ove godine
Naftna indsutrija Srbije (NIS) je u prvih šest meseci 2021. godine imala neto dobit od 6,08 milijardi dinara, a prihod od prodaje je iznosio... NIS ostvario dobit od šest milijardi dinara u prvih šest meseci ove godine

Naftna indsutrija Srbije (NIS) je u prvih šest meseci 2021. godine imala neto dobit od 6,08 milijardi dinara, a prihod od prodaje je iznosio 115,7 milijardi dinara, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kaže se u zvaničnom saopštenju kompanije.

NIS u prvom polugodištu 2021. godine poslovao pod uticajem posledica pandemije, navodi se u saopštenju te kompanije, a u fokusu su bili unapređenje efikasnosti poslovanja, finansijska disciplina i investicije u ključne razvojne projekte, što je znatno unapredilo finansijske rezultate u poređenju sa istim periodom prošle godine, navodi se u saopštenju te kompanije.

Boljim rezultatima NIS-a, navodi se, doprineli su i povoljniji makroekonomski parametri, pre svega oporavak privrednih aktivnosti i rast potrošnje naftnih derivata. Trend rasta zabeležila je i vrednost nafte, pa je tako prosečna cena nafte tipa Brent u izveštajnom periodu iznosila 64,9 dolara po barelu, što je 63 odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom prošle godine.

Neto dobit NIS Grupe za prvih šest meseci 2021. godine je 6,08 milijardi dinara, što je znatno bolji rezultat od prošlogodišnjeg, kada je u istom periodu zabeležen gubitak od 10,2 milijarde dinara, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosi 22,22 milijarde dinara, što je povećanje od gotovo 10 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je taj pokazatelj iznosio 2,3 milijarde dinara.

Tokom prvih šest meseci zabeležen je rast prihoda od prodaje od 35 odsto u odnosu na isti period 2020. godine i oni iznose 115,7 milijardi dinara.

NIS je u ovom izveštajnom periodu zabeležio značajno poboljšanje pokazatelja operativnog novčanog toka (OCF) koji je na nivou od 14,5 milijardi dinara, odnosno 132 odsto više od prošlogodišnjeg.

Obaveze NIS Grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 95,4 milijarde dinara, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine.

NIS u saopštenju navodi da je uspeh zabeležen i kod većine operativnih pokazatelja.

U Rafineriji nafte Pančevo u prvih šest meseci ove godine prerađeno je 1.714 hiljada tona sirove nafte i poluproizvoda, što je pet odsto više u odnosu na isti period 2020. godine. Ukupan promet naftnih derivata u izveštajnom periodu iznosio je 1.768 hiljada tona, što je povećanje od 13 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, ukupan obim proizvodnje za prvo polugodište ove godine iznosi 589.000 uslovnih tona, navodi NIS.

Dodaje se i da je kompanija u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ potpisala sporazume sa 12 lokalnih samouprava širom Srbije, koji imaju za cilj realizaciju ekoloških projekata u koje će NIS uložiti 107,5 miliona dinara.

Tagovi
DOBIT NIS VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...