Severnoafrička zemlja stopira nove projekte

Nove mere Vlade Egipta usmerene na ograničenje državne potrošnje

BankeInvesticijeSvetVesti

9.1.2023 16:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nove mere Vlade Egipta usmerene na ograničenje državne potrošnje Nove mere Vlade Egipta usmerene na ograničenje državne potrošnje
U Egiptu su usvojena pravila čiji je cilj da se ograniči državna potrošnja, koja uključuje zaustavljanje skupih novih projekata, u trenutku kada se severnoafrička... Nove mere Vlade Egipta usmerene na ograničenje državne potrošnje

U Egiptu su usvojena pravila čiji je cilj da se ograniči državna potrošnja, koja uključuje zaustavljanje skupih novih projekata, u trenutku kada se severnoafrička nacija suočava sa najvećim padom vrednosti strane valute u poslednjih nekoliko godina.

Mere, koje su detaljno predstavljene u službenom glasniku vlade, uključuju obustavu rada na novim projektima u koje je potrebno ulagati u dolarima, kao i zahtev da državni organi imaju odobrenja Ministarstva finansija i centralne banke za alokaciju deviznih sredstava, piše Bloomberg.

Ove korake egipatska vlada preduzima u trenutku kada se severnoafrička država, jedan od najvećih uvoznika žitarica na svetu, suočava sa nedostatkom stranih finansija, koja je posledica rata u Ukrajini. Vlasti su u toku prošle godine tri puta devalvirale egipatsku funtu, da bi potom osigurale pozajmicu od Međunarodnog monetarnog fonda vrednu tri milijarde dolara. Saveznici iz Zaliva su takođe obećali da će Egiptu dodeliti 20 milijardi dolara u vidu investicija i depozita.

U uredbi vlade se ne navodi na koje projekte bi nove regulative mogle uticati. Egipatske vlasti su poslednjih godina potrošile značajna sredstva na nove puteve, mostove, gradove i drugu infrastrukturu za koju kažu da su ključni pokretači ekonomskog rasta. Međutim, bilo je i onih koji su kritikovali te projekte, navodeći da su zemlji sa više od 104 miliona ljudi potrebna veća ulaganja u sektore poput zdravstva i obrazovanja.

Uredbom je, takođe, zvaničnicima iz vlade i državnih agencija zabranjeno da sredstva koriste na putovanja koja nisu od suštinskog značaja za zemlju bez prethodnog odobrenja premijera. Njime se izuzimaju zvaničnici iz zdravstvenog sektora i državnih agencija koje nabavljaju dobra od vitalne važnosti, kao i pripadnici ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...