Na računima banaka u zemlji 63,8 odsto, u inostranstvu 36,2 odsto

Obavezne rezerve u Crnoj Gori 230 miliona evra

BankeNovacRegionVesti

25.8.2022 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Obavezne rezerve u Crnoj Gori 230 miliona evra Obavezne rezerve u Crnoj Gori 230 miliona evra
Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) obavezna rezerva banaka na kraju jula je iznosila 230 miliona evra. Od ukupnog iznosa, na računima obavezne... Obavezne rezerve u Crnoj Gori 230 miliona evra

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) obavezna rezerva banaka na kraju jula je iznosila 230 miliona evra. Od ukupnog iznosa, na računima obavezne rezerve banaka u Crnoj Gori izdvojeno je 63,8 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 36,2 odsto.

Prosečno stanje ukupnih depozita banaka u junu, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 4,22 milijarde evra. Od ukupnog nivoa depozita, na one po viđenju odnosi se 78,8 odsto, a na oročene 21,2 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke Centralne banke Crne Gore (CBCG). Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primenom stope od 5,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 4,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine, prenosi RTCG.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primenjuje se stopa od 5,5 odsto.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara 2018. godine čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka.

Na 50 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća bankama mesečno naknadu obračunatu po stopi od EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.