Fabrika polipropilena počinje da radi najkasnije do sredine 2028. godine

Objavljen Nacrt plana za regulaciju kompleksa Petrohemije, Rafinerije nafte i Azotare Pančevo

Bolji posaoInvesticijeNovacSrbijaVesti

1.6.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Objavljen Nacrt plana za regulaciju kompleksa Petrohemije, Rafinerije nafte i Azotare Pančevo Objavljen Nacrt plana za regulaciju kompleksa Petrohemije, Rafinerije nafte i Azotare Pančevo
Grad Pančevo stavio je na javni uvid Nacrt plana generalne regulacije kompleksa HIP Petrohemija, HIP Azotara i NIS Rafinerija nafte Pančevo u naseljenom mestu... Objavljen Nacrt plana za regulaciju kompleksa Petrohemije, Rafinerije nafte i Azotare Pančevo

Grad Pančevo stavio je na javni uvid Nacrt plana generalne regulacije kompleksa HIP Petrohemija, HIP Azotara i NIS Rafinerija nafte Pančevo u naseljenom mestu Pančevo.

Plan je izradilo preduzeće JP Urbanizam Pančevo sa ciljem da obezbedi odgovarajuću plansku regulativu za izgradnju novih industrijskih sadržaja u pančevačkom petrohemijskom kompleksu, odnosno južnoj industrijskoj zoni Pančeva.

Kada je reč o HIP Azotari, u planu je izgradnja postrojenja za dobijanje plavog vodonika, piše eKapija.

U planu se navodi da su u toku dogovori o načinu i dinamici realizacije ovog projekta i nabavci postrojenja Silyzer 300 sa kompanijom Siemens Energy. Kako se način dobijanja plavog vodonika bazira na smanjenju emisija ugljen-dioksida, očekuje se da će proizvodnja ovog energenta budućnosti, “doprineti energetskoj stabilnosti kao izvor energije sa niskim sadržajem ugljenika.”

Planovi za izgradnju novih postrojenja u HIP Azotari podrazumevaju maksimalno povećanje utrošaka amonijaka na dnevnom nivou, čime bi se smanjilo njegovo skladištenje. Sa druge strane, azotara će na ovaj način spremno dočekati prestanak upotrebe granulisanih mineralnih đubriva u Evropskoj uniji nakon 2025. godine.

HIP Petrohemija, koja je naš najveći proizvođač monomera etilena, prema navedenim planovima će biti rekonstruisana. Kapaciteti fabrike PENG biće povećani sa 63.000 na 89.000 tona, a fabrike PEVG sa 52.000 na 90.000 tona.

U planu je i rekonstrukcija fabrike Etilen i fabrike za obradu voda, rekonstrukcija deponije otpadnih voda, izgradnja deponije otpadnog mulja i izgradnja fabrike PP 180KTA, izgradnja i dogradnja objekata i pogona u fabrikama Elektrolize i Energetike, kao i gradnja nove fabrike Polipropilena.

Ističe se da je projekat polipropilena trenutno najvažniji strateški posao na kojem Vlada Srbije sarađuje sa kompanijom NIS kroz privatizaciju HIP Petrohemije. Završetak privatizacije očekuje se do sredine ove godine, a izgradnja fabrike i puštanje u rad najkasnije do sredine 2028. godine.

Izvor: Unsplash.com

Ova fabrika obuhvatiće postrojenja za proizvodnju i prečišćavane polipropilena i liniju za pakovanje i rinfuznu otpremu gotovog proizvoda.

Izgradnja u dve faze uključuje postrojenje za prečišćavanje propilena (PGP) i postrojenje za proizvodnju polipropilena (PP) maksimalnog kapaciteta proizvodnje od 264.000 tona.

Izgradnja postrojenja propilena i polipropilena, kako se navodi, smanjiće broj železničkih cisterni i ukupan broj vozova za transport, na godišnjem nivou, jer se izgradnjom postrojenja za polimerizaciju u potpunosti eliminiše potreba za lagerovanjem propilena na lokacijama HIP Petrohemije i Rafinerije nafte Pančevo, tako da će se količina koja se nalazi u svakom trenutku na placu HIPP-a smanjiti sa sadašnjih 2.350 tona na oko 800 tona u postojećem rezervoaru, a u svakom trenutku u polimerizaciji će biti količina od 32 tone propilena što je manje od jedne železničke cisterne (oko 45 tona).

Nakon što fabrika polipropilena počne da radi, predviđa se oko 12.000 tona transporta rafinata iz HIP FSK Elemir, ili 300 železničkih cisterni na godišnjem nivou, uz povećanje prevoza u drumskom transportu za 11.700 kamiona na godišnjem nivou.

Predviđeno je i povezivanje fabrike polipropilena sa postojećim i planiranim sistemima u HIP Petrohemiji, ali i sa Rafinerijom nafte i ostalim subjektima u okviru pančevačkom petroemijskog kompleksa, postojećim i novim cevovodima,

Planiran je i nastavak modernizacije Rafinerije nafte Pančevo, izgradnja terminala i skladišta u Specijalnoj luki u okviru petrohemiskog kompleksa, kao i osposobljavanje sistema dva produktovoda HIP Petrohemija osposobiti i interno povezati na svaki terminal ponaosob.

U planu se podseća da je postojeći sistem produktovoda HIP Petrohemija a.d. Pančevo – Solventul, Temišvar, koga čine dva cevovoda dužine 65 km kroz Srbiju i 50 km kroz Rumuniju, bio namenjen za transport propilena i etilena, ali da nije u upotrebi od 1999. godine te je propao usled neadekvatnog održavanja.

Transnafta a.d. je trenutno u pregovorima sa rumunskom kompanijom Conpet u vezi sa njegovim ponovnim aktiviranjem, čime bi se omogućilo plasiranje motornih goriva proizvedenih u Rafineriji nafte Pančevo u regionu Temišvarskog okruga u Rumuniji – kaže se u dokumentu i navodi da su ovo parafirala resorna ministarstva Rumunije i Srbije 2015. godine.

Takođe se dodaje i da, imajući u vidu primarnu delatnost Transnafte a.d – obezbeđenje kontinuiranog snabdevanja Rafinerije nafte sirovom naftom, čak i u slučajevima eventualnih kompleksnijih akcidenata duž trase naftovoda na teritoriji Hrvatske ili Srbije koji nužno iziskuju duži vremenski period za sanaciju, izgradnja dodatnih rezervoarskih kapaciteta ima punu opravdanost jer se na taj način dodatno štiti energetski bilans naše zemlje.

  • MARKO7

    1.6.2022 #1 Author

    Baš me zanima kako će ta situacija funkcionisati…

    Odgovori

  • MARA

    1.6.2022 #2 Author

    Znaci bice’zivota’ u Pančevu…

    Odgovori

  • VERA

    2.6.2022 #3 Author

    Nadamo se da će sada pametnije da se gazduje Petrohemijom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.6.2022 #4 Author

    Da se pokrenu sa mrtve tacke…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...