Najava promene politike FED pokrenula investitore

Ojačale berze širom sveta

BankeBerzaNovacSvetVesti

16.12.2021 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ojačale berze širom sveta Ojačale berze širom sveta
Fjučersi američkih akcija porasli su u ranim jutarnjim trgovinama u četvrtak nakon što je FED u sredu signalizirao da će biti agresivan u smanjenju... Ojačale berze širom sveta

Fjučersi američkih akcija porasli su u ranim jutarnjim trgovinama u četvrtak nakon što je FED u sredu signalizirao da će biti agresivan u smanjenju otkupa obveznica i povećanja kamatnih stopa u 2022. godini.

Sva tri glavna njujorška indeksa porasla su odmah nakon objavljivanja dugo očekivanog saopštenja FED i nastavili su rast dok je predsedavajući američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) govorio na konferenciji za novinare, prenosi Wall Street Journal.

Industrijski Dow Jones indeks ojačao je 383 poena, ili za više od jedan odsto, dok su fjučersi S&P 500 porasli za više od 1,6 procenata. Tehnološki indeks Nasdaq najviše je dobio na vrednosti, 2,15 odsto. Trgovanje akcijama u sredu pre redovnog zasedanja FED bilo je negativno.


Ipak, jačanje akcija zdravstvenih i komunalnih preduzeća ukazuju na izvesnu zabrinutost za budućnost ekonomije, ocenjuju analitičari, prenosi CNBC. Akcije zdravstvenih kompanija UnitedHealth i Amgen porasle su za 3,1 odnosno 2,6 procenata.

Izvor: Google.com

Porasla je i vrednost akcija u Evropi i Aziji, prateći dobitke na Wall Streetu. Nemački DAX porastao je za 1,8 odsto, a francuski CAC 40 za 1,5 procenata. Britanski FTSE 100 ojačao je za 1,1 odsto. Osim akcija u Parizu, Frankfurtu, Londonu i Tokiju, u četvrtak pre podne (CET) porasle su i cene nafte, za oko jedan odsto.

U azijskom trgovanju, tokijski indeks Nikkei 225 ojačao je za 2,1 procenat, a Kospi u Južnoj Koreji za 0,6 odsto. Šhanghai Composite indeks dodao je 0,8 odsto vrednsoti, dok je australijski S&P/ASX 200 jedini izbubio vrednost, za 0,4 procenta, prenosi WSBTV, pozivajući se na AP.

Izvor: Google.com

Hang Seng u Hongkongu ojačao je za 0,2 odsto. Akcije kompanija kojima se trguje na berzi u Hongkongu oslabile su za oko 22 odsto u poslednjih šest meseci, uporedo sa rastom političkih tenzija između Kine i SAD. Prema pisanju medija SAD razmatraju nove sankcije kako bi sprečile kompanije da isporučuju robu najvećem kineskom proizvođaču čipova, firmi SMIC.

Dok SAD ubrzavaju napore za suzbijanje inflacije, analitičari ocenjuju da Evropska centralna banka, koja zaseda u četvrtak, neće učiniti isto. Zagovornici labave monetarne politike ECB, navodno neće odustati od plana niskih kamatnih stopa i nisu spremni da sasvim napuste krizni program otkupa obveznica.


Američka centralna banka saopštila je da njen mesečni otkup obveznica više nije potreban s obzirom na to da je nezaposlenost opala, a da je inflacija najviša od 1982. godine. Investitori u obveznice u SAD odmereno su reagovali na promenu politike FED, a prinosi na obveznice blago su porasli.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...