Neobičan način procene o najboljim ulaganjima u akcije

Osluškivanjem šta misle najveći na berzi i početnici imaju siguran dobitak

BerzaNovacSvetVesti

9.4.2021 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Osluškivanjem šta misle najveći na berzi i početnici imaju siguran dobitak Osluškivanjem šta misle najveći na berzi i početnici imaju siguran dobitak
Preplavljeni vestima sa svetskih berzi, koje se obično mere vrednostima od više miliona dolara ili evra, mnogi građani širom sveta žele da se okušaju... Osluškivanjem šta misle najveći na berzi i početnici imaju siguran dobitak

Preplavljeni vestima sa svetskih berzi, koje se obično mere vrednostima od više miliona dolara ili evra, mnogi građani širom sveta žele da se okušaju kao ulagači. Odluka da probaju, uvek je praćena i pitanjem – gde i kako da ulažem i čije savete da slušam kako ne bi izgubio uloženo. Iskusni berzanski stručnjaci rekli bi – „pitanja od milion dolara“.

Kanađanin Jamie Wise razvio je sopstveni indeks koji neiskusnim investitorima daje pouzdaniji pregled o mogućim ulaganjima. Wise, zapravo, vrši analizu online komentara američkih ulagača o iskustvima sa akcijama u poslednjih osam godina. Zatim sumira sve utiske u indeksu koji je nazvao Buzz, svojevrsnom „barometru raspoloženja za američke akcije“, kako ga je nazvao.

„Pozitivna su iskustva, čak i u vreme padmenije. S&P 500, indeks deonica 500 američkih kompanija veoma je visok. Od početka prošle godine, indeks je ojačao za četvrtinu vrednosti. Međutim, moj Buzz indeks je još bolji, vrednost mu je veća za gotovo tri četvrtine“, kaže Wise, za nemački list „Handelsblatt“.

Za obračunavanje indeksa Wise koristi veštačku inteligenciju za procene kometara investitora iz 20 izvora. Najvažniji izvor mu je, kako kaže platforma Stockwit, ali ne beži ni od kometara na nalogu Twitter. Prati oko 1.500 deonica sa najvišom tržišnom vrednošću, od kojih izabere njih 300 o kojima se najviše online razgovaralo među investitorima. Zatim dodatno filtrira 75 deonica sa najboljim povratnim informacijama. Indeks potom prilagođava mesečno, kako bi što uverljivije pratio raspoloženje na tržištu.

Za sada je, prema mišljenju Wisea, ovo moguće raditi samo u Americi.

Američki investitori su prilično angažovani u razmeni komentara o mogućnostima ulaganjima. Na drugim tržištima je to teže naći. Pre pet godina smo prosečno procenjivali dva miliona komentara mesečno, sada oko 20 miliona“, kaže Wise za „Handelsblatt“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...