pod pritiskom zabrinutosti trgovaca za kinesku potražnju

Pad cena nafte prema 77 dolara

SvetVesti

3.2.2024 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Pad cena nafte prema 77 dolara Pad cena nafte prema 77 dolara
U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 72,28 dolara, a Brent nafte 77,33 dolara za barel, čime se nastavio... Pad cena nafte prema 77 dolara

U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 72,28 dolara, a Brent nafte 77,33 dolara za barel, čime se nastavio pad, preneo je Oil Price.

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 77 dolara pod pritiskom zabrinutosti trgovaca za kinesku potražnju i bojazni da bi centralne banke vodećih privreda mogle odgoditi ublažavanje uslova finansiranja.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon podneva bila niža 1,4 dolara nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 77,3 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u minusu 1,85 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u petak trgovalo po 1,59 dolara nižoj ceni, od 72,23 dolara. U četvrtak je zaključio trgovanje u minusu 2,03 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta je u četvrtak poljuljalo zatvaranje velike rafinerije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koja prerađuje 435.000 barela dnevno, zbog problema u snabdevanju strujom.

U petak pažnja se ponovo preusmerila na monetarnu politiku vodećih ekonomija. Trgovci procenjuju kada bi centralne banke mogle sniziti kamatne stope, što bi podstaklo privredu i potražnju za naftom.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) zadržala je ove sedmice kamatne stope u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, a predsednik Džerom Pauel (Jerome Powelle) rekao je u sredu da će ih u narednim mesecima snižavati.

Na kraju nedelje ulagači su se bojali da bi Fed mogao odgoditi tu odluku nakon što je izveštaj ministarstva rada pokazalo stabilan tempo zapošljavanja u januaru.

I zvaničnik Evropske centralne banke izjavio je u petak da ne bi trebalo žuriti sa snižavanjem kamatnih stopa.

Na početku sedmice tržišta je uznemirio nalog suda u Hong Kongu o likvidaciji prezadužene kineske nekretninske kompanije Evergrande. Građevinski sektor čini otprilike četvrtinu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pa bi produbljivanje krize na tržištu nekretnina moglo zakočiti ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

Na kraju sedmice bojazni je produbila procena Međunarodnog monetarnog fonda da će kineski ekonomski rast u ovoj godini usporiti na 4,6 odsto i na oko 3,5 odsto u medijanu do 2028. godini.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 2,53 dolara, na 80,46 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...